28.02.2024 - 10:26
|
Actualització: 28.02.2024 - 11:49
El Parlament Europeu ha amonestat l’ex-president de les Illes, José Ramón Bauzá, actualment eurodiputat de Ciutadans, per haver assetjat un dels seus assistents europarlamentaris. Ha rebut la sanció més baixa, que a la pràctica és un avís i prou, sense cap sanció econòmica o de suspensió d’activitats. Ho ha anunciat la presidenta Roberta Metsola al començament del ple: “Basant-me en les conclusions del comitè consultiu per a les denúncies d’assetjament entre assistents i eurodiputats i després de tenir en compte les observacions de l’eurodiputat, he decidit d’imposar una sanció a José Ramón Bauzá com a resultat del seu comportament cap al seu assistent acreditat, que va constituir assetjament psicològic. La sanció consisteix en una prevenció.”
La investigació interna al Parlament Europeu es va confirmar l’abril de l’any passat després d’una denúncia per assetjament psicològic presentada l’estiu de 2022. La resolució europarlamentària amb la prevenció, que ha pogut veure Efe, conclou: “El comportament descrit pel denunciant constitueix assetjament psicològic.” Ara bé, afegeix que és el primer cop que el Parlament Europeu determina que hi ha un cas d’assetjament en relació amb un diputat sense haver arribat a provar totes les acusacions que se li fan.
Algunes de les acusacions que l’informe dóna per fetes i veu reprovables són l’exigència d’una càrrega de treball “excessiva”, l’ús d’expressions “amenaçadores” o el fet que en una ocasió van donar ordres contradictòries a l’assistent. Bauzá va arribar a demanar de reobrir el cas perquè hi poguessin declarar més testimonis, però el comitè s’hi va negar i va donar per tancada la investigació.
Durant aquesta legislatura, ja es va sancionar Mónica Silvana González per assetjament psicològic als seus assistents. González, que ja ha deixat la delegació del PSOE al Parlament Europeu, va ser sancionada a no cobrar durant trenta dies una dieta de 338 euros diaris, equivalent a 10.140 euros, i va ser suspesa de l’activitat com a europarlamentària durant trenta dies. En el seu moment, a principi de l’any passat, va ser la sanció més alta mai imposada per una infracció de les regles internes del Parlament Europeu, però d’aleshores ençà s’ha duplicat la pena màxima possible i s’han reforçat els mecanismes institucionals per a mediar en casos de disputa i fer costat als denunciants.