27.02.2023 - 18:45
El grup de treball contra la LGBTI-fòbia del Parlament de Catalunya ha recollit en les seves conclusions la necessitat de combatre el sexili, que empeny persones de l’àmbit rural a marxar d’allà on viuen per la seva orientació sexual o identitat de gènere. Les han presentat en conferència de premsa diputats membres del grup de treball, que han estat acompanyats pel president de l’Observatori contra l’Homofòbia (OCLH), Eugeni Rodríguez. El text destaca que la lluita contra la LGBTI-fòbia és més fàcil en entorns urbans que en rurals, que tenen “menys estructura associativa de suport i amb un pes més gran de la tradició”.
Les conclusions exposen que la Xarxa d’Atenció Integral LGBTI de Catalunya (SAI) ha d’assegurar un servei integral i de proximitat a les persones que pateixin, hagin patit o estiguin en risc de discriminació, però que en fan una valoració molt desigual en funció del territori. A la pràctica, diu el text, hi ha dues realitats: una de rural sense referents i visibilitat de la dissidència sexual contra una ciutat que “atorga reconeixement i finestres de visibilització a la diversitat sexual i de gènere”.
En aquest context, demanen que es generi consciència i s’estructurin xarxes en l’àmbit local, amb trobades amb referents de l’entorn, que les activitats que es duguin a terme als municipis comptin amb assessorament que eviti que tinguin contingut LGBTI-fòbic, que s’impulsin plans locals LGBTI, i més propostes.
El document també assenyala com un problema la manca de denúncies i de dades oficials “consistents i periòdiques” sobre aquesta qüestió, especialment en el cas de les agressions que pateixen les lesbianes.
Les conclusions del grup de treball també demanen el reforçament de la memòria històrica sobre LGBTI-fòbia i que s’abordi el fet que la gent gran pugui viure amb llibertat la seva orientació sexual, sobretot quan acaben en residències de la tercera edat.