El Parlament demana crear un sistema de gestió de ‘big data’ sanitari “exclusivament públic”

  • Considera el Visc+ un "projecte de mercantilització" de dades i exigeix parar-lo definitivament

VilaWeb
Redacció
30.06.2016 - 14:33

Considera el Visc+ un “projecte de mercantilització” de dades i exigeix parar-lo definitivament

BARCELONA, 30 (EUROPA PRESS)

El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous una moció que insta el Govern a promoure un programa de gestió del ‘big data’ sanitari català “exclusivament públic” les dades del qual no puguin cedir-se ni vendre’s a empreses privades ni ser utilitzades amb fins comercials.

La iniciativa, presentada per SíQueEsPot, demana parar definitivament el projecte de cessió de dades sanitàries conegut com a Visc+, que titlla de “projecte de mercantilització del sistema sanitari”, tot i que el conseller de Salut, Toni Comín, ja ha anunciat a l’últim ple que el Visc+ podia donar-se per desaparegut.

Segons la moció, el nou projecte ha de limitar el seu ús a la investigació dels centres inscrits al centre a prop i a projectes que superin “el filtre” d’un comitè ètic d’investigació clínica, que basarà el seu veredicte en criteris públics que garanteixin la millora de la qualitat de l’assistència sanitària i de la gestió del propi sistema públic, amb la finalitat d’evitar conflictes d’interessos.

Com ja ha anunciat la diputada ecosocialista Marta Ribas –que ha defensat la moció–en una interpel·lació a Govern a començament de juny, els investigadors hauran de publicar un resum dels resultats de l’estudi fet amb aquestes dades abans de sis mesos després de la seva finalització: “És la millor manera que a ningú que vingui del capitalisme voraç li interessi”, ha defensat.

La moció demana que “en tots els casos”, les dades siguin ‘anonimitzades’: que eliminin les dades identificatives de la persona, combinin tècniques d’alteració que impossibilitin la identificació directa i converteixin en anònims les dades dels professionals sanitaris que han atès el pacient.

Segons la proposta, el ‘big data’ sanitari català serà responsabilitat de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitària de Catalunya (AQuAS), que estarà al càrrec de les eines i procediments de control i transparència relacionats amb el sistema, que haurà de garantir que els usuaris que no vulguin formar part del projecte tinguin garantit el seu dret.

Per complir amb els requisits ètics, el Parlament demana establir un comitè de governança, un d’ètica i investigació clínica i un tercer d’assessorament extern.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor