El parlament crearà un grup de treball per a verificar l’aplicació de la llei d’amnistia

  • ERC, Junts i els comuns donen suport a la proposta d’un observatori, en què també participin entitats, per a seguir els casos que s’hi acolliran

VilaWeb
El diputat de la CUP Xavier Pellicer defensa la creació de l'Observatori de la Llei d'Amnistia al parlament (fotografia: Parlament de Catalunya/David Aparicio Fita).

Text

Odei A.-Etxearte

14.12.2023 - 14:01
Actualització: 14.12.2023 - 17:38

El Parlament de Catalunya constituirà un grup de treball que operarà com un observatori sobre l’aplicació de la llei d’amnistia. Serà dins la Comissió d’Afers Institucionals, i començarà a funcionar “immediatament després” de l’aprovació de l’amnistia al congrés espanyol. ERC, Junts i els comuns han donat suport a una moció de la CUP perquè la cambra pugui fer una feina de verificació del desplegament de la llei. La forma que han trobat els anticapitalistes per a fer encaixar l’observatori dins l’estructura parlamentària ha estat per mitjà de la creació d’un grup treball, regulat pel reglament. En formaran part dos representants de cada grup parlamentari i s’obrirà a la participació d’un representant de cadascuna de les entitats del teixit social que treballin en l’àmbit de la defensa de l’aplicació de la llei d’amnistia.

És establert que els grups de treball han d’aprovar unes conclusions que recullin l’opinió majoritària dels grups, i la proposta de la CUP diu que serà un informe sobre tots els casos d’aplicació de l’amnistia de què hagin tingut coneixement. La tesi de la CUP, defensada al ple pel diputat Xavi Pellicer, és que si se’n poden beneficiar onze persones, que no siguin deu. Aquest és, segons que ha dit, l’objectiu de la proposta, que vol prioritzar la responsabilitat del parlament amb els qui viuen la repressió amb angoixa. I això no obsta que la CUP digui que té molts dubtes sobre la llei que ja es tramita al congrés espanyol, per la forma, el fons i l’abast. “És molt lluny d’aquella reivindicació d’amnistia i autodeterminació”, ha dit Pellicer.

L’observatori acabarà la feina quan s’hagin sabut i conclòs totes les peticions d’amnistia que es facin als tribunals. I els informes hauran de ser lliurats a organitzacions, instàncies i organismes internacionals que treballin per la defensa dels drets humans, civils i polítics. El grup de treball farà que el parlament no es deslligui de l’aplicació d’una llei que tindrà efectes tan significatius per al moviment independentista. També torna a relligar tots tres partits independentistes amb l’amnistia, després de la distància que va marcar la CUP amb la llei negociada per Junts i ERC amb el PSOE.

Durant el debat de la moció, ERC ha reivindicat l’amnistia com un pas més per a aconseguir l’autodeterminació, que estan convençuts que arribarà gràcies a un referèndum acordat. El diputat i portaveu adjunt al parlament d’Esquerra, Jordi Orobig, ha situat els indults i la reforma del codi penal espanyol dels delictes de sedició i malversació en el principi d’una seqüència d’actuacions que han fet possible que les corts espanyoles puguin aprovar en els pròxims mesos una amnistia. “No és el final de res, és el principi de tot”, ha insistit. També Junts ha intentat de fer valdre la seva opció negociadora amb els socialistes espanyols. El diputat Josep Rius ha celebrat que la CUP hagi assumit indirectament l’amnistia després d’haver acusat Junts “d’haver signat el pacte de la rendició”, en paraules del també portaveu del partit. Rius ha defensat que l’amnistia no era pas un indult ni un perdó sinó una reparació a un abús judicial i repressiu. “És una victòria de l’independentisme i una derrota de la judicatura espanyola”, ha dit.

Pels comuns, es tracta d’una victòria de Catalunya. No solament dels independentistes, sinó també dels que propugnen un altre projecte per a l’estat espanyol. El portaveu d’En Comú Podem, David Cid, ha remarcat que retornava el conflicte a la política. Els comuns donen per fet que la situació política ha canviat, que s’ha posat fi a la idea que l’estat espanyol és irreformable, i que és el mateix un govern del PP i Vox que un del PSOE i Sumar. “Hi ha una Espanya diferent, plurinacional, diversa, i això es trasllada políticament”, ha assenyalat. El PSC, per la seva banda, ha defensat l’amnistia, però ha votat en contra de la creació de l’observatori perquè seran els jutges els qui determinaran com s’aplica la llei. El diputat Ferran Pedret ha dit que, amb l’amnistia, sabien que serien acusats traïdors pels uns i pels altres, però que encapçalaven les llistes de traïdors “amb molt d’orgull”. Com era de preveure, els grups contraris a l’amnistia també han votat en contra de la creació del grup de treball: Vox, Cs i el PP.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor