El Parlament crearà al juliol el mecanisme de prevenció de la corrupció

  • El Parlament ha acordat reunir-se amb el Govern, i amb entitats socials aquest mes de juny per crear el mecanisme de prevenció de la corrupció, que va exigir la CUP en una moció parlamentària, per constituir l'òrgan al juliol.

VilaWeb
Redacció
03.06.2017 - 09:22

BARCELONA, 3 (EUROPA PRESS)

El Parlament ha acordat reunir-se amb el Govern, i amb entitats socials aquest mes de juny per crear el mecanisme de prevenció de la corrupció, que va exigir la CUP en una moció parlamentària, per constituir l’òrgan al juliol.

Fonts de la trobada dels grups parlamentaris del dijous han explicat a Europa Press que s’ha pactat celebrar “una cimera contra la corrupció amb partits i el pacte nacional contra la corrupció” –format per entitats de la societat civil– a principis de juny.

També s’ha acordat una reunió a la fi de juny en la qual la Mesa del Parlament i el Govern cridaran a tots els actors que han d’estar implicats en l’òrgan per constituir-ho.

L’òrgan parlamentari de “prevenció i lluita contra la corrupció i del frau” ha d’implicar a set institucions de seguretat i control públiques: la Fiscalia Anticorrupció catalana, els Mossos d’Esquadra, l’Oficina Antifrau, la Sindicatura de Comptes, el Síndic de Greuges, la Intervenció General de la Generalitat i l’Agència Tributària de Catalunya.

Al desembre, la Conselleria d’Assumptes i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència va fer arribar a la comissió de mesures de lluita contra la corrupció per a la regeneració democràtica del Parlament una proposta que recull el nou mecanisme que la CUP va reclamar en un ple a través de la moció ‘Sobre una república amb corrupció zero’.

Durant aquests mesos, els ‘cupaires’ havien reclamat el mecanisme que ha de prendre mesures per evitar els casos de corrupció, una exigència que s’ha incrementat a mesura que s’han obert investigacions judicials per corrupció des d’instàncies judicials.

El Govern preveu que el mecanisme estigui format per un representant de cadascun dels set òrgans i l’atorga la funció de “ser un instrument de coordinació i transmissió mútua d’informació”, amb autonomia de funcionament dels seus membres, segons exposa l’esborrany al que ha tingut accés Europa Press.

Hauria d’analitzar els informes i estudis de l’Oficina Antifrau que aborden “aspectes generals sobre la transparència i el sistema integrat” a Catalunya; els de la Sindicatura de Comptes que analitzen la gestió econòmica i financera en organismes i programes concrets, i els que pugui haver fet en aquesta matèria el Síndic de Greuges.

A més, demana incorporar les recomanacions del dictamen de la comissió d’Investigació sobre el frau i l’evasió fiscals i les pràctiques de corrupció política de 2015 –més coneguda com ‘la comissió Pujol’– i les 51 mesures de transparència impulsades per l’executiu català en 2013.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor