04.09.2019 - 00:08
|
Actualització: 04.09.2019 - 11:25
L’oposició ha pres el control de l’agenda del Parlament britànic al Partit Conservador encapçalat pel ministre britànic Boris Johnson aquesta nit, després que un dels seus diputats hagi passat a les files dels liberals i l’hagi deixat sense majoria. La moció sobre el control de l’agenda ha guanyat per 328 vots a 301. D’aquesta manera, els opositors a un Brexit dur podran introduir al Parlament la discussió d’una llei que bloqui la possibilitat de trencar amb la UE sense respectar els termes de l’acord entre les dues parts, opció que Johnson no descarta.
Probablement la llei entrarà demà al Parlament en el marc d’un debat d’urgència. En cas que tiri endavant –opció factible per la pèrdua de la majoria dels conservadors- la norma obligarà el primer ministre a demanar a la UE una altra pròrroga al Brexit per evitar la sortida dura.
Johnson ha anunciat al matí que podia contraatacar a aquesta mesura amb la convocatòria d’unes eleccions, amb les quals podria reforçar la postura dels conservadors i evitar la pressió dels contraris al Brexit dur. Però aquesta opció se li ha complicat després de la sortida del partit del diputat Phillip Lee, que li ha fet perdre la majoria de la cambra.
Aquest és el moment en el qual el conservador Phillip Lee se suma a la bancalada dels liberals:
The moment Philip Lee defects from the Conservative Party and joins the Lib Dem benches – the government majority is now gone.
@DrPhillipLeeMP | @andybell5news pic.twitter.com/21GgaV9GWF
— Channel 5 News (@5_News) September 3, 2019
Lee ha assegurat a través d’una carta publicada a les xarxes socials que està ‘preocupat’ per l’estratègia ‘tory’ en el Brexit, que considera que està ‘contaminada’ pel ‘populisme i el nacionalisme anglès’.
Arran de la derrota, Johnson ha expulsat del partit 21 diputats rebels que van votar en contra seva. Entre ells, dos exministres conservadors, Ken Clarke i Philip Hammond, i el nét de Churchill, Nicholas Soames.
Avui els laboristes han confirmat que rebutjaran la convocatòria d’eleccions que promou Johnson i que només avalaran anar a les urnes un cop la llei per evitar un Brexit sense acord, que s’ha de votar aquesta tarda, sigui ferma. ‘Volem tenir garantit que no hi haurà un Brexit sense acord, i llavors fer unes eleccions en les nostres condicions, no les de Boris’, ha dit el laborista Keir Starmer en una entrevista a la BBC, rebutjant ‘ballar al to de Johnson’. El laborista també ha posat sobre la taula l’opció d’una moció de censura, tot i que ha admès que caldria estudiar bé les opcions del partit per ‘guanyar-la’.