30.01.2017 - 22:00
|
Actualització: 31.01.2017 - 07:30
El parlament britànic debat avui el denominat projecte de llei de la Unió Europea, tramitat pel govern de Theresa May, que l’autoritzarà a activar l’article 50 del tractat de Lisboa per a negociar la sortida del Regne Unit del bloc comunitari.
Un cop començades les converses oficials amb Brussel·les, previsiblement a final de març, s’espera que el país ja hagi eixit de la Unió Europea (UE) a la primavera del 2019. Recordem que la decisió fou adoptada en referèndum pels britànics el juny passat, amb un 52% dels vots enfront d’un 48% que desitjava la permanència.
Els parlamentaris continuaran la sessió dimecres. I després de l’anàlisi d’esmenes en comissió la iniciativa serà sotmesa a votació el 8 de febrer, abans de passar a la Cambra dels Lords.
L’executiu de la primera ministra conservadora, Theresa May, va redactar aquesta iniciativa legislativa perquè la setmana passada el Tribunal Suprem, màxima instància judicial britànica, dictaminà que el govern necessita l’aprovació parlamentària abans d’activar l’article 50.
És un text breu que es limita a demanar el vist-i-plau del parlament per a emprendre el divorci amb Brussel·les i que comptarà amb el suport de la majoria conservadora a la cambra, si bé els grups de l’oposició hi han presentat nombroses esmenes.
Divisió laborista
El dirigent laborista, Jeremy Corbyn, va imposar el màxim grau de disciplina als diputats del seu partit, el principal de l’oposició al Regne Unit, perquè votessin també a favor del projecte, cosa que ha originat protestes i dimissions, com ara les renúncies de la portaveu per a Gal·les, Jo Stevens, i de la portaveu per a l’Educació Infantil, Tulip Siddiq.
El Partit Laborista exigeix que la cambra britànica pugui pronunciar-se sobre l’eventual acord amb Brussel·les abans no sigui estudiat al Parlament Europeu, i també reconèixer els drets dels treballadors i un accés al mercat europeu sense aranzels. També proposa que s’hi incloguin garanties per a protegir els drets dels comunitaris que viuen al Regne Unit.
Per una altra banda, el Partit Nacionalista Escocès (SNP) ha demanat una clàusula que permeti a Escòcia de romandre dins la UE si el govern no arriba a un acord satisfactori amb la Comissió Europea.