10.01.2020 - 17:58
|
Actualització: 10.01.2020 - 20:37
El Parlament de Catalunya no reconeix la competència de la Junta Electoral Central espanyola per a inhabilitar com a diputat Quim Torra i ho defensarà tant jurídicament com políticament. Creu que és diputat de ple dret. La mesa aprovarà dimarts un recurs que presentarà a la sala tercera del Tribunal Suprem contra la decisió de la JEC del 3 de gener i hi defensarà que aquest òrgan administratiu no pot retirar l’escó del president de la Generalitat. També hi argumentarà que el reglament del parlament no inclou la inelegibilitat sobrevinguda com a causa de la pèrdua de la condició de diputat. De fet, només preveu una condemna ferma, que Torra no té.
El president del parlament, Roger Torrent, ha comparegut avui a la tarda per refermar allò que ja havia avançat al matí en una piulada, després d’haver parlat per telèfon amb el president de la Generalitat i d’haver-s’hi reunit tot seguit a Palau. També ha garantit que Torra mantindrà tots els drets com a diputat en el pròxim ple, previst per al 22 de gener. ‘El president Torra és diputat’, ha sentenciat, i ha recordat que els serveis jurídics de la cambra defensen la mateixa posició que la majoria independentista de la mesa. Una alineació important tenint presents els precedents i que el paper dels funcionaris de la cambra ja ha generat tensions entre JxCat i ERC abans. El juliol del 2018, l’oïdora de comptes del parlament va retirar el sou dels sis diputats suspesos en aplicació de l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal en rebre la notificació del Suprem, abans el ple no en prengués una decisió política. De moment, la Junta Electoral Provincial de Barcelona encara no ha notificat a la cambra catalana la decisió del Tribunal Suprem de no acceptar les mesures cautelaríssimes que demanaven que se suspengués l’execució de la inhabilitació.
Torrent ha garantit que defensarà els drets de Torra i de la resta de diputats amb independència de les conseqüències que pugui tenir per als membres independentistes de la mesa, vigilats de prop pels anomenats partits constitucionalistes. Cs, de fet, ja defineix Torra com a ex-president.
Ara, Torrent no ha volgut pronunciar-se sobre el fet de si Torra continuaria essent president de la Generalitat en cas d’arribar a perdre la condició de diputat abans no es dicti una sentència ferma d’inhabilitació. La defensa manté que, d’acord amb l’ordenament jurídic català, és indispensable la condició de diputat per a ser elegit president de la Generalitat, però no per a mantenir-s’hi després. De moment, els serveis jurídics del parlament han argumentat la tesi contrària.
En les al·legacions presentades a la Junta Electoral Provincial de Barcelona el 30 de desembre, el lletrat major de la cambra, Joan Ridao, constata que, d’acord amb l’article 67.2 de l’estatut, ‘la pèrdua de la condició de diputat comportaria també la pèrdua del càrrec del president de la Generalitat’. Una decisió, la dels efectes sobre la presidència, que la JEC ja va deixar clar que no li pertocava de prendre. Per ara, tanmateix, el parlament blinda l’escó de Torra. Ho van ratificar també els grups independentistes en el ple de dissabte passat.