11.07.2024 - 11:49
|
Actualització: 12.07.2024 - 12:09
El Parlament de Catalunya ha aprovat de tramitar de manera ràpida, per lectura única, una reforma del reglament que permetrà que els exiliats puguin votar de l’estranger estant. La proposta, pactada pel PSC, Junts, ERC, els Comuns i la CUP regula el vot telemàtic i amplia els supòsits per a la delegació del vot a situacions excepcionals que la mesa consideri prou justificades.
Aquesta tarda, els grups podran registrar-ne esmenes i la previsió és que el ple aprovi definitivament la reforma el 25 de juliol. Els partits promotors de la reforma han votat a favor de la tramitació ràpida. Malgrat que el nou sistema no està en vigor, Rull ha informat abans de començar el ple que tant Carles Puigdemont com Lluís Puig havien delegat el vot en el president del grup de Junts, Albert Batet. I és que la majoria independentista de la mesa va avalar dimarts la delegació del vot d’aquests dos diputats, malgrat l’oposició dels membres del PSC. També ha delegat el vot Ruben Wagensberg, que s’ajusta al requisit reglamentari de la delegació per baixa mèdica, i una diputada del PP. Els vots de Puigdemont i Puig s’han comptabilitzat al plafó electrònic del parlament. El PP i Vox han votat en contra de la tramitació per lectura única de la reforma del reglament i AC s’ha abstingut.
El parlament regularà definitivament el vot dels exiliats quan es preveu que Wagensberg pugui tornar sense cap perill judicial, una vota tancada la causa del Tsunami Democràtic, i quan Junts dóna per fet el retorn pròxim de Puigdemont. Era una de les primeres coses que s’havien proposat de reformar els partits independentistes aquesta legislatura, i s’hi va afegir el PSC. Justament, va ser arran d’un recurs d’empara del PSC que el Tribunal Constitucional va invalidar el darrer sistema, amb què Puig havia pogut votar en l’anterior legislatura. És una qüestió que també va ser clau perquè ERC optés per pactar una mesa amb majoria independentista amb Junts i la CUP.
Junts i el PP han aprofitat aquest canvi per criticar el PSC per raons oposades. Jeannine Abella, de Junts, ha celebrat el consens assolit burxant en les causes de la posició dels socialistes: “No sabem si és perquè han tingut una mínima pulsió de penediment, perquè han tingut un atac sobtat de democràcia o perquè forma part d’una operació de blanqueig fruit de les ganes del senyor Illa de ser president, que esperem que no tingui cap futur respecte del futur de la legislatura”, ha dit, mentre Illa li somreia. El portaveu del PP, Juan Fernández, ha acusat indirectament el PSC de canviar els principis per vots. Ferran Pedret, del PSC, ha defensat que les delegacions de vot s’ajustin al que diu el reglament i ha defensat els canvis per ajustar-lo a allò que ja preveuen parlaments de l’estat com el basc, el canari o el navarrès. Ha subratllat que el parlament d’Extremadura tenia un model més obert del que s’instaurarà a Catalunya perquè inclou el supòsit que sigui la mesa qui apreciï si es donen les circumstàncies per a delegar el vot.
Quan s’aprovi, el nou reglament també permetrà que la CUP –que ara és un subgrup dins el grup mixt, compartit amb AC– es constitueixi com a grup parlamentari si li deixen temporalment un diputat. La nova fórmula facilita que els diputats prestats puguin retornar després al seu grup d’origen, cosa que és inviable amb l’actual reglament. Quan es faci el canvi, AC disposarà de tot el temps i els recursos del grup mixt i es preveu que pugui assistir a la junta de portaveus, malgrat que Sílvia Orriols ha estat molt crítica amb la reforma. Dani Cornellà, de la CUP, ha dit que volien un grup propi “per a combatre” l’extrema dreta i ha reivindicat que eren l’única veu independentista i anticapitalista amb representació a la cambra.
Els promotors de la reforma del reglament també volen esquivar el vet continu de Vox a les declaracions institucionals del parlament sobre temes de consens, que ara requereixen unanimitat. Quan s’aprovi la proposta, les declaracions del parlament hauran de ser acordades per la presidència i una majoria qualificada de dos terços de la junta de portaveus. Susanna Segovia, portaveu adjunta dels Comuns, ha argumentat que aquesta una de les maneres de fer front a la presència de l’extrema dreta. Durant el debat, el president del parlament, Josep Rull, ha cridat l’atenció unes quantes vegades al portaveu de Vox perquè no s’ajustava als termes del debat.
Finalment, ERC ha subratllat que es farà possible una reforma que van intentar d’impulsar sense èxit la CUP i ERC l’anterior legislatura. “Junts no va estar per la feina i PSC continuava insistint a presentar recursos al TC dels vots dels exiliats”, ha dit la portaveu parlamentària d’Esquerra, Marta Vilalta.