25.07.2017 - 17:00
|
Actualització: 25.07.2017 - 18:07
El Parlament ha aprovat aquest dimarts portar al Congrés espanyol la despenalització de l’eutanàsia. La proposta, presentada inicialment per JxSí, PSC, CSQP i CUP, ha rebut els vots en contra del PPC i el diputat no adscrit Germà Gordó i l’abstenció de Cs. La iniciativa planteja modificar l’apartat 4 de l’article 143 del Codi Penal perquè quedin exempts de responsabilitat penal els qui, de manera directa o cooperant, ajudin a morir de manera ‘segura, pacífica i sense dolor’ i per raó d”una malaltia terminal o perquè pateix una patologia incurable que li provoca sofriment físic o psíquic greu i que es preveu que sigui permanent’.
JxSí, PSC, CSQP i CUP han defensat la proposta i han coincidit en apuntar que el que es fa és atendre una demanda de la societat. Així, la diputada del PSC Assumpta Escarp ha dit que hi ha un ‘estat d’opinió favorable’ a aquesta proposta i ha reivindicat que ha de ser el malalt qui prengui la decisió però sent reconegut com un ‘acte mèdic’. Des de CSQP, Àngels Martínez ha dit que la despenalització demostraria un ‘pas de maduresa’ de la societat i ha afegit que igual que defensen la vida digna també ho fan de la ‘mort digna’. ‘No volem imposar a ningú la condemna a viure unes condicions que no són les desitjables ni les que ell triaria’, ha manifestat.
Per part de la CUP, Gabriela Serra ha justificat el suport a la proposta per tal que s’obri el debat en l’àmbit estatal i com a primer pas per aconseguir una llei pròpia en la matèria. En el mateix sentit, Alba Vergés (JxSí) ha dit que cal caminar cap a una llei pròpia de Catalunya i ha defensat que la iniciativa compta amb un suport social ‘creixent’ i per això busca donar respost a aquesta demanda social.
Els populars, en contra
El diputat del PPC Fernando Sánchez ha considerat que la despenalització seria ‘perjudicial per al bé comú social i la praxis mèdica’ i ha defensat que la protecció de la vida està al centre del model de civilització actual. A més, ha considerat la proposta ‘sobrera’ perquè aquesta qüestió ja s’ha discutit anteriorment a les corts espanyoles.El diputat de Cs Martin Eusebio Barra ha considerat que un debat d’aquestes característiques necessita estar ‘allunyat de prejudicis i sectarismes ideològics’.