17.02.2022 - 13:34
|
Actualització: 17.02.2022 - 14:34
La Comissió d’Assumptes Institucionals (CAI) del Parlament ha aprovat per unanimitat de derogar les llicències per edat. La proposta elimina l’article 79 de l’estatut de règim de govern intern de la cambra, que permetia que treballadors de més de seixanta anys i que en portessin més de quinze treballant al parlament cobressin el seu sou sense treballar durant tres anys.
La Comissió d'Afers Institucionals aprova per unanimitat la derogació de l'article 79 dels Estatuts del règim i govern interiors del @parlamentcat relatiu a les llicències per edat
— Parlament de Catalunya (@parlamentcat) February 17, 2022
La proposta que s’ha aprovat també recull que la cambra ha d’establir abans de l’1 d’abril el règim definitiu aplicable a les persones que tenen una d’aquestes llicències aprovades. Ho farà amb una negociació prèvia amb el Consell de Personal de la cambra. A més, recull que les sol·licituds pendents de resoldre’s en el moment d’entrada en vigor d’aquesta modificació han de desestimar-se.
Eliminació necessària per justícia social
Durant el debat previ a la votació tots els representants dels grups parlamentaris han coincidit que l’eliminació d’aquest privilegi és necessària per justícia social i per la notable diferència amb les condicions de la resta de treballadors del sector públic.
El diputat del PSC Ferran Pedret ha dit a tots els grups parlamentaris que no poden dir que no sabien que existia la llicència perquè, al seu parer, queda acreditat que és virtualment impossible que els grups amb representació durant l’aprovació ho desconeguessin. El diputat de Vox, Joan Garriga, s’ha expressat en un sentit similar. “Hem d’estudiar les coses a fons i no funcionar a cop d’opinió pública”. Per altra banda, el portaveu de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, ha assenyalat ERC com a responsables polítics de l’aprovació de les llicències, i ha recordat que la llum verda al règim es va donar amb Ernest Benach com a president del parlament.
Per la seva banda, tant Junts com ERC han lamentat que el cas esclatés als mitjans de comunicació abans que des del parlament s’hi pogués posar remei. Segons la diputada de JxCat Glòria Freixa, la mesa del parlament ja s’havia començat a moure per iniciar una negociació interna per acabar amb la llicència.
La diputada d’ERC Jordina Freixenet ha dit que la mediatització de la situació va fer molt mal als treballadors del parlament perquè els va posar a la picota. Tot i això, ha admès que s’hauria hagut d’actuar abans. Freixenet també ha reconegut que quan es va aprovar el règim era possible que estigués àmpliament assumi, però ha remarcat que els temps canvien.
Malestar dels treballadors del parlament
Pel que fa a la CUP, Dolors Sabater, ha demanat de tancar l’episodi perquè ha danyat profundament els treballadors del parlament i els ha portat al descrèdit”. A més, ha dit que des del consell de personal s’ha fet arribar un escrit a tots els portaveus dels grups queixant-se que no s’ha arribat a cap acord amb ells en la gestió de l’eliminació de les llicències i que se’ls ha deixat sense marge de negociació. Sabater ha demanat que no torni a passar mai que un punt pugui tirar endavant sense marge de negociació col·lectiva.
El diputat dels comuns Marc Parés també s’ha referit al malestar dels treballadors per la falta de negociació. Tot i això, ha celebrat que acabi una situació de privilegi difícilment comprensible.