23.07.2015 - 01:01
El Parlament de Catalunya ha aprovat la modificació de la norma que regula els arxius i documents de Catalunya per adaptar-la al nou marc legal de transparència i accés a la informació pública. CiU i ERC han votat a favor del projecte, PSC, ICV-EUiA, CUP i Marina Geli s’han abstingut, i el PPC i Ciutadans s’hi han oposat. El projecte de llei de modificació de la normativa s’ha tramitat pel procediment de lectura única, el de màxima celeritat, a petició del govern, que volia adaptar el text a la llei de transparència. Tots els grups de l’oposició, a excepció d’ERC, han criticat que no s’hagi disposat cap ponència ni sessió parlamentària per poder debatre sobre la qüestió.
Noves funcions i noves mesures de coordinació
A partir d’ara, la Comissió Nacional d’Accés, Avaluació i Tria Documental assumirà funcions d’avaluació documental i d’accés als documents públics, sense que això impliqui cap perjudici a les tasques que corresponen a l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades i a la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública.
Així mateix, s’introdueixen mesures de coordinació entre la Comissió Nacional d’Accés, Avaluació i Tria Documental, la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública i l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades. La comissió d’accés haurà de tenir representació dels altres dos organismes i entre tots tres hauran d’establir els criteris sobre l’aplicació de la normativa que regeix l’accés als documents públics.
Una de les mesures de transparència previstes és l’obligació dels arxius del Sistema d’Arxius de Catalunya de fer públics els instruments de descripció documental que contenen informació d’interès públic i que permeten la traçabilitat de la informació i documentació que custodien. Aquesta informació es farà pública per mitjà del portal de la transparència i de la seu electrònica o web de l’organisme titular del servei d’arxiu i gestió documental.
Els arxius també han d’informar els usuaris dels mitjans d’impugnació i dels sistemes de garantia de què disposen si consideren vulnerat el seu dret d’accés a la informació pública.