El Parlament aprova elevar una queixa sobre el cas Forcadell a la UE, l’ONU i Estrasburg

  • Ho recolzen JxSí, SíQueEsPot i CUP enfront del rebuig d'Cs, PSC i PP

VilaWeb
Redacció
15.06.2017 - 20:55

Ho recolzen JxSí, SíQueEsPot i CUP enfront del rebuig d’Cs, PSC i PP

BARCELONA, 15 (EUROPA PRESS)

El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous una moció d’JxSí per elevar a instàncies internacionals una “queixa formal” pels processos judicials contra càrrecs electes sobiranistes, com el qual hi ha en marxa contra la presidenta de la Càmera, Carme Forcadell, i altres quatre membres de la Taula.

La iniciativa ha prosperat amb l’unió d’JxSí, SíQueEsPot i la CUP –els tres tenen representants encausats–, a més del diputat no adscrit Germà Gordó, mentre que Cs, el PSC i el PP han votat en contra.

En el cas de SíQueEsPot la votació ha estat parcial, ja que no han participat 7 de les seves 11 diputats: només han votat –i a favor– Joan Coscubiela, Joan Josep Nuet, Albano-Dante Fachin i Àngels Martínez, mentre que la resta s’ha absentat, com diversos representants d’altres partits.

La moció reprova els processos judicials contra el soberanisme i es compromet a traslladar queixes formals al Consell d’Europa, al Consell de Drets Humans de l’ONU, al Comitè de Drets Humans de Nacions Unides, al comissari de Justícia de la UE i al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d’Estrasburg.

CONTRA “LES AMENACES”

El text rebutja “l’escalada d’amenaces i d’accions per part del Govern del PP i altres representants institucionals” per impedir el referèndum i ratifica el seu compromís actiu en la defensa de les institucions catalanes i els seus representants.

També insta el Govern a recolzar als càrrecs electes “perseguits per exercir la llibertat d’expressió”, un dret que demana considerar com a fonamental.

Per garantir la llibertat d’expressió, la moció veu imprescindible que la justícia “accepti i actuï amb respecte al principi d’inviolabilitat parlamentària”, que és al que s’han acollit Forcadell i els membres de la Taula a les seves declaracions davant el jutge.

La moció destaca que els processos judicials contra càrrecs electes vulneren aquest principi i per això han de portar-se davant la comunitat internacional, tenint en compte que constata una “regressió democràtica” en l’Estat, incompatible amb les jurisdiccions del TEDH i el Conveni d’Europeu de drets humans (Roma, 1950).

Amb l’aprovació de la iniciativa, el Parlament demana a la “comunitat internacional el seu suport” a la causa sobiranista i, en concret, al fet que l’Executiu central permeti i faciliti un referèndum d’independència.

La iniciativa també condemna el “ús desproporcionat del Codi Penal” que fa l’Estat i l’erosió de la separació de poders, i alerta d’amenaces explícites sobre l’ús de la força que en les últimes setmanes han fet representants del Govern central contra la celebració d’un referèndum.

FER JUSTÍCIA

Antoni Balasch (JxSí) ha reivindicat la moció com a necessària per fer justícia en dos àmbits: denunciar internacionalment “les amenaces d’un Estat que equipara el referèndum amb un cop d’estat i acabar amb el ‘mobbing’ a la llibertat d’expressió”.

Joan Josep Nuet (SíQueEsPot), un dels membres de la Taula investigats pel procés sobiranista, ha defensat el posicionament del seu grup davant la moció: com ja va dir el dilluns davant el jutge, ha reivindicat la inviolabilitat dels diputats i el seu dret constitucional a expressar lliurement pensaments i vots.

Des de la CUP, Anna Gabriel ha urgit a constituir una comissió internacional sobre el referèndum perquè actuï com a “observadora del que està fent l’Estat” contra el referèndum, així com concretar al més aviat possible les mesures perquè sigui efectiu i vinculant, i perquè puguin votar els catalans a l’estranger.

RETRETS

El portaveu d’Cs en el Parlament, Carlos Carrizosa, ha qualificat la iniciativa de vergonyosa i, encara que ha admès que la justícia està polititzada i hauria de millorar, ha acusat els independentistes de cercar pretextos per “saltar-se les lleis impunement”.

Ferran Pedret (PSC) considera que hi ha un procés de degradació i de retallades de drets i llibertats en tota Europa, però que això no justifica que els sobiranistes puguin crear un relat fals dient que Espanya és un estat no democràtic “del que valdria la pena anar-se’n corrent”.

Alejandro Fernández (PP) ha qualificat la moció de “enderroc democràtic amb llenguatge inflamat i d’una altura literària ínfima”, i ha acusat el soberanisme de ser alta burgesia que es comporta com si fos la minoria armènia massacrada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor