01.10.2024 - 21:32
|
Actualització: 15.10.2024 - 12:52
El Paraulògic ha transcendit la seva naturalesa de joc en línia i ha esdevingut una eina de cohesió social i cultural en el món real. El joc, que atreu prop de 100.000 jugadors diaris, ha trobat espai en diverses iniciatives que connecten la llengua amb la comunitat.
Avui us anunciem que la segona Lliga del Paraulògic començarà el 14 d’octubre.
A la Lliga del Paraulògic del 2023, hi van participar prop de 7.500 persones a les fases en línia. Més tard, a les semifinals presencials que es van fer a Andorra la Vella, Barcelona, Palma, Perpinyà i València, s’hi van aplegar prop de 200 jugadors i, d’aquests, una cinquantena van poder participar en la gran final, que es va fer a Barcelona. Per facilitar-hi la participació de la gent que vivia més lluny, l’organització es va fer càrrec de les despeses de desplaçament dels qui venien de fora el Principat.
Totes les partides presencials van ser dinamitzades per Pau Vidal, filòleg i creador dels Minimots.
Però el Paraulògic també ha col·laborat en actes com ara festes majors o el Correllengua de nombroses poblacions catalanes, als quals s’ha proporcionat ruscs personalitzats per a activitats diverses.
N’és un exemple recent les festes de Granollers, en què es va fer servir el joc per promocionar l’Estirada de Llengua, una de les activitats principals de la Colla dels Blancs. Podeu jugar al Paraulògic especial que es va fer en aquella festa major.
Un altre exemple és el Correllengua de Tàrrega, amb què el Paraulògic col·labora anualment, proporcionant un rusc especial perquè s’organitzi una competició en viu.
O bé la Diada per la Llengua de Perpinyà, en què els participants jugaven a trobar el màxim de paraules en un Paraulògic especial imprès en paper.
Aquestes activitats atreuen participants de totes les edats i ofereixen un espai d’entreteniment que ajuda el català en un ambient lúdic i festiu. No es tracta de jugar i prou, sinó de crear lligams entre els participants, tot reforçant un sentiment d’identitat col·lectiva i pertinença i enfortint l’estima per la llengua.
També enguany, al gener, es va fer la primera Lliga Escolar del Paraulògic a Catalunya Nord. Hi van participar 270 estudiants de 10 instituts de Catalunya Nord. En una entrevista a VilaWeb, Pasqual Tirach, un dels professors que van impulsar la iniciativa, explicava que molts alumnes s’havien enganxat al joc i, fins i tot, ho havien encomanat a familiars i amics.
Aquestes iniciatives fan del Paraulògic un agent actiu en la promoció del català, especialment entre la gent jove. Això demostra que, gràcies al joc i al lleure, és possible d’aprendre, construir comunitat i celebrar la riquesa del nostre idioma.
Per tot plegat us demanem que col·laboreu amb nosaltres, si podeu i sempre voluntàriament.
- Fent una donació esporàdica al Paraulògic en aquesta pàgina.
- Fent-vos subscriptors de VilaWeb, en aquesta pàgina. Donant suport a VilaWeb, ajudeu a mantenir tota la secció de jocs, que inclou el Paraulògic, el Mot-li, els Minimots i el Què sé jo.
- Comprant marxandatge del Paraulògic –llibres, bosses, tasses o samarretes, a la Botiga de VilaWeb.