El País Valencià demana sensibilitat a Brussel·les en la crisi del sector citrícola

  • La consellera d'Agricultura, Elena Cebrián, vol unes condicions de reciprocitat en els acords comercials

VilaWeb

Redacció

24.01.2019 - 17:40
Actualització: 24.01.2019 - 17:44

El País Valencià ha demanat aquest dijous a la Comissió Europea que sigui ‘sensible’ a la crisi que viu el sector citrícola valencià i que hi hagi una major coordinació i control sobre les importacions, per a protegir als productors i evitar riscos fitosanitaris.

La consellera d’Agricultura, Elena Cebrián, ha paticipat en un debat celebrat en la comissió d’Agricultura del Parlament Europeu on s’ha abordat la crisi dels cítrics a la UE, en particular al País Valencià i l’impacte de les importacions de països tercers.

‘Demanem a la Comissió que siguin sensibles de la situació de la citricultura’ i que es tingui en compte l’impacte de les importacions a escala quantitativa i les qüestions fitosanitàries, ha dit en declaracions a EFE.

La consellera ha indicat que durant la seva visita a Brussel·les té previst abordar també ‘la problemàtica’ amb representants de l’Executiu comunitari, ‘sempre amb ànim constructiu’.

Cebrián ha qualificat de ‘molt important’ la demanda portada a Brussel·les ‘de la mà’ del sector agrari valencià, en favor ‘d’unes condicions de reciprocitat’ en els acords comercials que es pactin des de la UE amb tercers països.

També es demana, ha assenyalat, ‘una especial vigilància, una coordinació millor en els controls en duanes, a les fronteres, sobretot de cara als enormes riscos fitosanitaris en el cas de la citricultura però també de molts altres productes hortofructícoles’.

Segons ha explicat, la crisi del sector dels cítrics, que està repercutint en els preus d’aquesta fruita, es deu a ‘la confluència de factors’, tant climàtics com de mercat, sumats a una activitat del consum a Europa més tardana i juntament amb la presència de fruits d’origen sud-africà en el mercat de la UE, en virtut de l’acord comercial amb aquest país.

Tot això ha generat importants ‘pèrdues de rendibilitat per als agricultors valencians’.

Cebrián s’ha referit a un altre aspecte a tenir en compte i és que ‘els requisits de la producció agrària al País Valencià per als cítrics són molt exigents’, ja que la UE s’ha dotat de ‘moltes normes’ de tipus ambiental, fitosanitari i laboral.

Això implica que hi ha unes exigències que dificulten competir ‘en les mateixes condicions’ en els mercats internacionals, ha considerat.

Sobre la possible activació de la clàusula de salvaguarda per a frenar l’entrada a la UE dels cítrics procedents de Sud-àfrica, Cebrián ha explicat que no és alguna cosa que es pugui fer de manera automàtica, sinó que cal valorar ‘molts factors’.

Ha recordat que es va activar en ‘un cas molt recent’, les importacions d’arròs de Cambodja, Myanmar i altres països, per l’enorme increment i també la situació dels drets humans en aquests països.

‘No és una activació ràpida o automàtica, sinó que ha d’estar basada en avaluacions i justificacions de tipus quantitatiu (…) quant han crescut les importacions o quin efecte està tenint sobre un sector particular’, ha dit.

Cebrián ha anat a Brussel·les juntament amb el secretari autonòmic d’Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero, i representants de les principals organitzacions agràries, de cooperatives i exportadors.

S’han entrevistat amb eurodiputats i amb membres del gabinet de la comissària europea de Comerç i de la Representació Permanent d’Espanya davant la UE.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor