30.06.2017 - 02:00
El FeMAP, el festival de música antiga dels Pirineus, es farà fins al 27 d’agost amb el País Valencià com a convidat. Dels quaranta-nou concerts previstos, disset tindran protagonistes valencians. Encapçalant aquesta representació, el Cor de la Generalitat Valenciana, que com a cor estable del Palau de les Arts de València, no es prodiga gaire fora de la seva seu; la Capella dels Ministrers, que presentarà la llegenda del Grial i la música medieval que es va generar al voltant d’aquesta història; i Lucentum XVI, amb el cançoner del duc de Calàbria o cançoner d’Uppsala, un tipus de cançó popular refinada, de temàtica eròtica, amor no correspost, gelosia i la Mare de Déu, molt popular a l’època medieval.
Enguany, el festival continua creixent amb una oferta variada que combinarà música, patrimoni i turisme. Per això els concerts es fan en espais privilegiats, com el claustre de la Catedral de la Seu d’Urgell, que inaugura el certamen dissabte amb el Llibre Vermell de Montserrat, un manuscrit del segle XIV amb cants i danses oferts a la Mare de Déu de Montserrat. O l’església de la Mare de Déu de Ribera, el 3 d’agost, amb l’agrupació Pyrenaeus Ensemble. Un total de trenta-quatre municipis repartits pel Pirineu català, Andorra i el sud de França seran seus del certamen.
L’oferta del festival, però, no es limita a la música. Es tornarà a barrejar els concerts amb altres activitats, com ara visites guiades a museus, monuments, jaciments i entorns naturals. També es farà una nova edició del FeMAP Gastrofilm amb la pel·lícula El silenci abans de Bach de Pere Portabella. La projecció es combinarà un tast de productes elaborats artesanalment en diferents llocs del Pirineu.