El país es reparteix entre la fase 2 i la 3 i comença a albirar la normalitat

  • El gruix del país passarà o es quedarà a la fase 2, on la llibertat de moviment s'ha fet més palpable als carrers i es comencen a notar símptomes de retorn a normalitat

VilaWeb

Redacció

06.06.2020 - 21:50

El país avança sense grans obstacles cap a la normalitat, a la qual algunes regions podran accedir d’aquí a dues setmanes si cap rebrot no els ho impedeix. Es tracten de Formentera, Mallorca, Menorca, Eivissa i les regions sanitàries de l’Alt Pirineu i Aran, les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona. Aquestes últimes dilluns passaran a la fase 3, l’última de totes. El gruix del país passarà o es quedarà a la fase 2, on la llibertat de moviment s’ha fet més palpable als carrers i es comencen a notar símptomes de retorn a normalitat. Allà hi coincidiran tot el País Valencià, la regió unificada de Barcelona i l’àrea metropolitana, la regió de Lleida, la Catalunya Central i les comarques del Garraf i l’Alt Penedès.

La fase 2 dona un gran impuls als bars i restaurants, que si a la fase 1 podien obrir les terrasses, ara poden obrir els interiors. Això sí, limitant l’aforament al 40% i sense possibilitat de consumir a la barra. A més, cal que es mantingui la distància de seguretat entre taules i clients. Quant a les terrasses, l’aforament es limita al 50% i no es permeten més de deu persones per taula.

Desapareixen també les franges horàries per a la població general i, per tant, es pot fer esport i passejades durant tot el dia. Les reunions poden ser de quinze persones, que poden passejar plegades encara que no convisquin a la mateixa llar. Es manté, això sí, l’ús obligatori de la màscara i es recomana la distància de seguretat. Quant a l’activitat física, també es permet en grups de quinze persones, sempre que es practiqui un esport sense contacte i a l’aire lliure: córrer, bicicleta, etc.

Amb aquest avanç de fases també es permet, entre més coses, el bany recreatiu a les platges de tot el litoral català, incloses les de Barcelona, sense franges horàries, però amb aforaments controlats. També es poden reprendre les visites als centres de discapacitats, habitatges tutelats i residències de gent gran que no tinguin casos de covid-19, es poden tornar a celebrar casaments amb un límit màxim de 50 convidats en recintes tancats i 100 en oberts, i obren també els centres comercials amb límits d’afluència. Quant a la cultura, cinemes, teatres i espais similars, amb un terç de la capacitat podran tornar a obrir portes.

Més a prop de la normalitat es troben Formentera –va entrar fa una setmana a la fase 3– Mallorca, Menorca, Eivissa i les regions sanitàries de l’Alt Pirineu i Aran, les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona. Normalitat perquè també s’inicia el retorn de les competències als respectius governs, amb l’excepció de la mobilitat entre les unitats territorials, que continuarà en mans de Sanitat. A partir d’aquí seran els presidents Quim Torra i Francina Armengol els qui determinaran quan les respectives regions estan en condicions de passar a la ‘nova normalitat’. Aquesta nova fase estarà regulada per un nou decret de mesures de ‘prevenció, contenció i coordinació’ que Pedro Sánchez preveu d’aprovar dimarts vinent.

Aquesta etapa permet reunions de fins a 20 persones –sempre mantenint les distàncies de seguretat– i l’obertura de les barres dels bars i l’ampliació de l’aforament de les terrasses exteriors de fins al 75%.

A més, mentre que a les altres fases es permet l’obertura de només 400 metres quadrats de l’establiment, es poden obrir tots els comerços al 50% de la capacitat, independentment de la superfície, i s’obren els centres recreatius turístics, els zoològics i els aquaris amb una capacitat del 50%. També es poden fer activitats culturals en biblioteques i museus, i activitats de lleure per a joves i infants.

Com a novetat d’última hora, el govern espanyol va aprovar ahir a través del BOE el permís de reobertura de bars d’oci nocturn i discoteques en fase 3. Serà una obertura només amb un 30% de l’aforament i si hi ha pista de ball, no s’hi podrà ballar.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor