El Pacte Nacional per a la Indústria reforçarà el sector amb més de 1.844 milions fins el 2020

  • Vila demana que el pacte es mantingui i se salvi "de les possibles turbulències polítiques"

VilaWeb
Redacció
05.07.2017 - 21:43

Vila demana que el pacte es mantingui i se salvi “de les possibles turbulències polítiques”

BARCELONA, 5 (EUROPA PRESS)

El Govern, a través del desenvolupament de les mesures que preveu en el Pacte Nacional per a la Indústria (PNI), invertirà un total de 1.844 milions d’euros per desenvolupar més de 116 actuacions que reforcin el sector fins el 2020.

Així ho ha presentat aquest dimarts el conseller d’Empresa i Coneixement, Santi Vila –en el que ha estat el seu primer acte al capdavant d’aquesta Conselleria–, al costat del secretari general d’UGT de Catalunya, Camil Ros, i el secretari general de CC.OO. de Catalunya, Javier Pacheco.

També han assistit el president de la comissió d’Indústria de Foment del Treball, Josep Lluís Cabestany; el vicepresident de Pimec, Joan M. Gimeno, i la tresorera de Fepime, Roser Moré.

Amb el pressupost del PNI es pretenen mobilitzar més de 3.100 milions d’euros d’altres administracions i del sector privat, i la Generalitat ha informat que aquest any ja s’han invertit prop de 470 milions d’euros.

Vila ha celebrat l’engegada d’aquest pacte ja que ajudarà a incrementar l’aportació industrial al PIB de Catalunya: “Volem que arribi a ser el 25% del PIB català al 2020”.

El conseller ha reiterat que és una proposta ferma perquè compta amb una dotació pressupostària concreta, i ha demanat que es mantingui i se salvi “de les possibles turbulències polítiques”.

Per la seva banda, Pacheco i Ros han coincidit en la importància de les concrecions de la proposta, i han reclamat que s’efectuï íntegrament i que compleixi amb els objectius de creació i qualitat de l’ocupació.

ORÍGENS

La creació d’aquesta proposta es remunta a juliol de 2016, quan la Generalitat, les patronals catalanes i els sindicats van formalitzar la iniciativa, que havia de treballar per impulsar la indústria fent-la més diversificada, innovadora, competitiva i amb més valor afegit.

El PNI agafa el relleu al Pacte Més Indústria, impulsat el 2013 per agents econòmics i socials i universitats, i que incorporava una sèrie de mesures que van servir per redactar la proposta actual.

GRUPS DE TREBALL

Les accions del PNI s’han treballat entorn de sis grups: competitivitat i ocupació industrial; dimensió empresarial i finançament; indústria 4.0; formació; infraestructures i energia, i sostenibilitat i economia circular.

Per a les patronals presents, tots els punts del pacte afavoriran la creació de més ocupacions i de més qualitat, a més de contribuir a l’enriquiment del territori.

Entre les principals actuacions, figuren la creació d’un observatori de la indústria que s’encarregui del seguiment del pacte i de l’elaboració d’estudis i d’informes d’economia industrial i l’engegada d’una oficina tècnica de suport a la indústria que dependrà de l’agència per la competitivitat empresarial de la Generalitat, Acció.

Amb aquest pacte, la Generalitat i els agents socials i econòmics treballaran per incrementar la producció industrial i recuperar l’ocupació, a més d’incrementar la dimensió de les pimes perquè puguin competir en l’exterior.

També es potenciarà l’Institut Català de Finances (ICF) perquè pugui operar com un banc públic d’inversions, i es reforçarà el paper de l’entitat empresarial per la Promoció i Localització Industrial de Catalunya (Avançsa) per afavorir la capitalització de les empreses amb instruments de conversió i models de finançament mixts.

Tecnològicament, el PNI pretén difondre la importància de la disrupció que pot provocar la indústria 4.0 al mercat i els nous perfils que precisarà aquesta indústria, i en l’àmbit educatiu s’impulsarà la Formació Professional (FP) dual.

La Comissió Executiva Permanent del Consell català de l’Empresa serà l’encarregada de seguir la gobernanza del pacte i l’observatori de la indústria controlarà els seus indicadors.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor