09.10.2015 - 02:00
El Nou d’Octubre d’enguany és diferent. Per primera vegada en vint anys, la reivindicació de la manifestació de la vesprada i la reivindicació institucional van en sintonia. Consell i societat civil han convingut de fer d’aquesta Diada un clam a favor d’un nou sistema de finançament per a corregir el dèficit fiscal i la manca d’inversions de l’estat espanyol. El president Ximo Puig enviarà demà per carta a Mariano Rajoy l’acord de tots les grups de les corts per a un nou model de finançament, adequat a les necessitats del País Valencià. I la Comissió Nou d’Octubre encapçalarà una manifestació (manifest) que també planteja que el nou finançament sigui el cavall de batalla de la legislatura de canvi que es va obrir amb les eleccions del maig.
Un nou finançament per a un nou País Valencià’ és el lema de la manifestació. El finançament serà l’eix principal de la marxa però també ‘la solidaritat com a valor que ha de caracteritzar un nou País Valencià’. En aquest sentit, un refugiat sirià llegirà el manifest final per fer visible la reclamació de ‘respostes efectives’ per a les persones que fugen de la guerra.
I la Diada arriba també amb novetats importants en els actes institucionals del matí. El nou batlle, Joan Ribó, serà qui portarà la senyera durant la processó cívica; serà la primera vegada que la durà un membre de Compromís. Durant els anys de govern del PP a l’Ajuntament de València cada Nou d’Octubre hi havia una processó cívica polèmica, amb presència i provocació de grups ultres. A més, es va introduir el costum de fer entrar la senyera a la catedral. Amb la derrota de Rita Barberà i l’arribada de Ribó, les coses han canviat. Ribó ja va anunciar que enguany la senyera no entraria a la catedral. ‘Cal separar les coses de l’església de les coses de l’estat, i l’ajuntament és estat’, va dir.
Ribó planta cara
Arran dels canvi de tarannà del batlle, Ribó ha rebut amenaces de grups d’ultradreta, per les quals l’ajuntament ja ha presentat una denúncia davant el jutjat. Concretament, es tracta d’un bloc en què es recorda l’agressió de què fou víctima el batlle Ricard Pérez Casado durant la processó cívica del Nou d’Octubre de 1979, en què va reivindicar que la senyera tornés a entrar a la catedral. ‘No oblidem què li va passar a Pérez Casado el 1980’, diu l’escrit, que ha estat difós per les xarxes.
‘Evidentment, quan passa un fet com aquest tinc l’obligació de comunicar-lo a la justícia, però és un gest d’absoluta normalitat’, ha dit Ribó. I ha afegit: ‘No espatllaran la festa del Nou d’Octubre.’ També s’ha referit a una pintada que va aparèixer ahir en un dels marges del riu Túria i que diu: ‘Stop catalanisme. Ribó traïdor.’ ‘És una cosa menor –ha dit Ribó–, que no té més importància. Són grups minoritaris amb ganes de provocar alguna alteració.’ A la pintada també hi apareix una creu cèltica, símbol propi dels moviments feixistes.