El nou disc de Sergi Carbonell ret homenatge a Txarango

  • Carbonell, conegut com a pianista, segona veu i compositor del grup Txarango, treu avui el seu primer disc com a cantautor, ‘Refugi’

VilaWeb

Redacció

12.01.2023 - 21:40
Actualització: 13.01.2023 - 16:32

“M’agrada pensar en la música com un espai de trobada. Un espai on compartir i aprendre. Un espai de llibertat i creativitat.” Així anunciava Sergi Carbonell el seu nou disc, que s’ha publicat avui. Conegut com a pianista, segona veu i compositor del grup Txarango, publica avui el seu primer disc com a cantant, titulat Refugi. Tot i que ha compost quatre discs tot sol, és la primera vegada que en serà la veu principal.

En aquesta nova faceta, Carbonell ofereix un disc enregistrat i produït durant el 2022, acompanyat del guitarrista Sebastià Gris, la violoncel·lista Marta Roma i el percussionista Joan Palà. Cada tema vol ser un petit refugi, un àmbit de trobada, una àrea de confort. Per ell, n’hi ha molts, de refugis: “El més obvi pot ser un espai o un temps, però també ho són una cançó, una persona, un moment determinat. Entre moltes altres coses.”

El disc transita cap a un estil pop, però amb una mirada intimista i artesanal. Carbonell explica que res no ha estat premeditat, que ha anat component allò que sentia a cada moment: “El procés de gravació ha estat totalment natural i he aconseguit apoderar-me dins aquest rol de cantautor.” Diu que tenia ganes de fer música amb artistes diversos, per aprendre’n, gaudir i compartir, i que el procés d’enregistrament i composició s’ha desenvolupat d’una manera natural.

El disc arrenca amb la cançó “Vull amb tu”, que fa referència al refugi-persona i esdevé, de fet, una carta d’amor. És una cançó artesanal i compartida. “El viatge” és una peça dedicada al grup de què va formar part més de deu anys. És –diu Carbonell– un símbol d’agraïment a Txarango que li era necessari: “Fer una abraçada, obrir els braços i fer arribar tota l’estima que sento al grup.” Ho veu com una declaració d’amor a tot el procés compartit amb els companys. “Guardarem com un tresor les nits d’aquest viatge al fons del pit. Guardarem cada cançó, històries que ens expliquen i em fan feliç. Vam voler créixer junts i ho vam fer durant el llarg viatge”, canta en aquest tema.

Aquesta cançó, que ha estat l’avançament del nou disc, ha tingut una rebuda ben acceptable a les xarxes. Es va publicar a Spotify i YouTube a començament d’octubre i té més de quatre mil reproduccions. Tot i ser lluny de la repercussió d’algunes altres cançons seves a les plataformes, promet ser una de les que més se sentiran a les emissores.

Al disc hi trobem petja menorquina: l’única col·laboració és d’Anna Farrer, música i compositora de Menorca, amb el tema “El Mar”, que narra una història d’amor, a partir d’una arrel mediterrània. És una de les peces acústiques del disc, com també ho és “Brasil”.

La producció del projecte ha anat a càrrec d’ell mateix, juntament amb artistes reconeguts com ara Dani López, Arnau Figueres –músic de Stay Homas–, Joan Borràs –músic i coproductor d’Oques Grasses– i Joan Palà –músic de Txarango i Stay Homas.

L’Auditori de Girona serà la primera parada de la ronda de concerts, el dia 18 de març. Carbonell trepitjarà Barcelona quinze dies més tard, el dia 31, en el festival Guitar BCN. I també presentarà el disc a Gelida (Unió Casal Gelidenc), a Sabadell (Cava Urpí), a Seva (Sala Polivalent) i a Parets del Vallès (Teatre Can Rajoler).

Carbonell explica que ara enfila una etapa en què es veuran fruits, amb concerts en directe per presentar el nou projecte. Tot i haver publicat aquest primer disc com a cantant, viu el present sense fer-se expectatives, sense pensar en un futur professional. Sempre amb els ulls oberts per a encarar tots els desafiaments que es trobi pel camí.

Un comiat agredolç 

Txarango es va dissoldre després de deu anys de trajectòria, quatre discs, milions de reproduccions a internet i rondes per tot el món. Amb el somriure i la revolta com a lemes vitals, el 2020 publicaven l’últim disc, De vent i ales, per dir adeu definitivament l’any 2021. Aquell darrer treball era una carta de comiat amb setze cançons de diversos estils, de la rumba de Barcelona fins a la cúmbia, els sons de l’Índia o les havaneres mediterrànies. Tenia la voluntat de ser una amalgama sonora dels seus viatges pel món.

L’any passat el grup anunciava que es dissolia definitivament, però sense fer la ronda de comiat i cancel·lant el Clownia Festival. Carbonell explica que tenien ganes d’acomiadar-se amb les rondes: “Sabíem que era el moment de tancar una etapa.” I lamenta que, tot i voler-ho acabar d’una manera molt bonica, no pogués ser.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor