El nou ‘Diccionari de la llengua catalana’ en línia ja recull que l’expressió ‘sexe dèbil’ és discriminatòria

  • Amb la darrera actualització, s'hi incorporen nous mots, com 'bitcoin' i 'nano', i prop de dues-centes modificacions

VilaWeb

Redacció

04.06.2019 - 12:58
Actualització: 04.06.2019 - 18:06

El Diccionari de la llengua catalana en línia de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC2) ha modificat la definició de la subentrada ‘el bell sexe’ o ‘el sexe dèbil’ per indicar que són expressions ‘en recessió’ i que s’utilitzen ‘sovint amb valor discriminatori’ per a referir-se a les dones. És una de les dues-centes modificacions que s’hi han fet, moltes de les quals com a conseqüència de la inclusió al diccionari de novetats de la Gramàtica de la llengua catalana, publicada pel IEC el 2016. També s’hi han incorporat quinze articles nous, aprovats per la Secció Filològica i afegits ja a la versió en línia, com ara els substantius ‘bitcoin’, ‘enya’, ‘nano’ i les interjeccions ‘fet’ i ‘entesos’.

També s’hi han afegit accepcions corresponents a usos vius. És el cas de ‘cassolada’ com a protesta col·lectiva amb soroll de cassoles; el sentit de ‘mosaic fet amb trossos de ceràmica trencada’ del substantiu trencadís; el valor d’interjecció dels mots ‘enhorabona’ i ‘ànsia’. I locucions d’ús freqüent, com ‘color de gos com fuig’, ‘amb comptagotes’, ‘estar d’algú’, ‘només faltaria’ i ‘fer curt’.

Finalment, s’hi han afegit les accepcions dels articles ‘falcó’ i ‘falconer –a’ relatives a la manifestació de cultura tradicional i popular dels falcons, que havien estat reclamades per les entitats Federació de Colles de Falcons de Catalunya i Canal Falcó.net.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor