14.03.2024 - 20:10
|
Actualització: 14.03.2024 - 20:44
La 13a edició de l’Anuari de Mèdica.cat, l’Observatori Crític dels Mitjans impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils, se centra en què pot fer el periodisme per a respondre a l’extrema dreta, un fenomen que cada vegada va més a l’alça. De fet, la publicació, que veu la llum aquest dijous, inclou diversos continguts que aprofundeixen en com respondre a l’extrema dreta, amb un reportatge inèdit sobre la ‘fatxoesfera’. També tracta sobre “l’anomalia que suposa, encara avui, que una dona dirigeixi un mitjà de comunicació als Països Catalans”, el paper de la intel·ligència artificial en el periodisme o el repte de la cobertura mediàtica de qüestions com els desnonaments. En la presentació, el periodista Nicolàs Tomàs, ha parlat de la seva exhaustiva radiografia de la ‘fatxoesfera’, a través del reportatge principal d’enguany, sota aquest mateix terme. Tomàs ha explicat quin és el ‘modus operandi’ dels principals actors de l’univers mediàtic de l’extrema dreta, responen a preguntes clau com les de qui finança i qui hi ha al darrere dels braços mediàtics de l’extrema dreta o qui són els ‘youtubers’ que difonen desinformació que es viralitza a les xarxes. Tomàs ha assenyalat que “la Fatxoesfera s’ha convertit en una eina potent per a la radicalització i la mobilització de l’extrema dreta a la qual el periodisme ha de donar resposta amb informació i veracitat”.
En l’acte, també s’ha parlat de les altres temàtiques en què també aprofundeix l’Anuari d’enguany, com ara l’anomalia que suposa, encara avui dia que una dona dirigeixi un mitjà de comunicació als Països Catalans, el paper de la intel·ligència artificial en el periodisme o el repte de la cobertura mediàtica de qüestions com els desnonaments. Per la seva part, Enric Borràs, president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, ha destacat la importància d’aquesta publicació com a reflex de l’esforç col·lectiu per garantir un periodisme valent i rigorós en un context de creixement de l’extrema dreta. “En un moment en què les forces de l’extrema dreta guanyen terreny, l’Anuari de Mèdia.cat emergeix com una eina crucial que ens permet posar llum sobre aquells que intenten ofuscar la nostra societat amb discursos d’odi i desinformació”.
Carme Verdoy, editora de Mèdia.cat, ha ressaltat el valor de l’Anuari com a recurs formatiu i informatiu per als professionals i la societat, subratllant la importància d’aquests treballs d’investigació i anàlisis recollides. “L’Anuari de Mèdia.cat vol contribuir a la lluita contra l’extrema dreta des del periodisme, oferint eines per a la reflexió i l’acció”. La presentació d’aquest dijous a l’espai cooperatiu La Deskomunal de Sants ha comptat amb la participació del periodista i l’influenciador Pol Andiñach i la doctora en Comunicació i experta en intel·ligència artificial Patrícia Ventura, a més de les intervencions del periodista Nicolas Tomás, autor del reportatge a l’Anuari ‘Immersió a la fatxosfera’, la coordinadora de l’Anuari, Carme Verdoy, i el president del Grup de periodistes Ramon Barnils, Enric Borràs.
Ciberatac
Les webs del Grup Barnils i de Mèdia.cat han rebut aquesta setmana un ciberatac que en va fer caure el servidor durant hores. Va passar aquest diumenge, poc després de la publicació del pròleg del president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, que obre l’Anuari 23-24, en què reivindica el periodisme com a eina per combatre l’extrema dreta.
Des del Grup de Periodistes Ramon Barnils, han indicat que les característiques d’aquest ciberatac es corresponen amb “les dels atacs massius organitzats que es fan de manera deliberada a webs específics amb l’objectiu de fer-los caure”. En altres ocasions, han afegit, informes de Mèdia.cat i posicionaments públics del Grup Barnils ja han estat objecte d’insults i amenaces a les xarxes socials.
L’Anuari Mèdia.cat
L’Anuari Mèdia.cat és la publicació en paper i digital de l’Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat, creada l’any 2011 i que cada any treu a la llum temes que han estat silenciats als mitjans de comunicació durant l’any anterior i analitza els principals ‘sorolls’ informatius. Aquesta és la tretzena edició de l’Anuari i la segona que publiquen amb un format renovat, amb la idea que Anuari sigui una eina pràctica que doni claus per entendre en quin món vivim, qüestioni inèrcies del món mediàtic i plantegi reflexions sobre temàtiques que marquen l’actualitat periodística.
És un projecte coeditat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils i Pol·len edicions, amb el suport de la Fundació Catalunya. Compta amb la col·laboració de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Vic, la Universitat Oberta de Catalunya i la Universitat Ramon Llull.