El nombre d’immigrants en situació irregular continua en augment a Catalunya segons CC.OO.

  • La treballadora estrangera del sector domèstic és el perfil més afectat

VilaWeb
Redacció
29.08.2017 - 14:23

La treballadora estrangera del sector domèstic és el perfil més afectat

BARCELONA, 29 (EUROPA PRESS)

CC.OO. de Catalunya ha detectat un augment de treballadors estrangers en situació irregular atesos durant el primer semestre al seu Centre d’informació per a treballadors estrangers (Cite).

El nombre d’atesos ha passat del 44,7% en el primer semestre de 2016 al 51,6%, segons l’informe semestral del Cite presentat aquest dimarts en roda de premsa.

El director del Cite, Carles Bertran, ha matisat que aquestes dades no poden extrapolar-se a tota la població estrangera que resideix a Catalunya –1.023.398 en total–, ja que l’informe contempla les persones ateses des del Cite.

El sector amb més treballadors irregulars és el domèstic (46%), majoritàriament integrat per dones estrangeres, segons l’estudi, realitzat sobre la base de les 8.391 visites a 6.396 estrangers.

L’informe conclou que els efectes de la crisi econòmica i la seva “incipient” recuperació encara no s’han reflectit en la millora de les condicions laborals dels estrangers.

El secretari de Política territorial, Acció social i Migracions del sindicat, Toni Mora, considera que la crisi segueix viva i això dificulta trobar feina en aquest col·lectiu: “Segueix havent-hi precarietat i economia submergida. Això porta a la població immigrant a tornar a la irregularitat”.

“INCREMENT CONTINUAT”

La irregularitat augmenta des del 2013, quan era del 35%, i ara arriba fins al 51,6%, amb oscil·lacions al llarg dels anys malgrat augmentar en el primer semestre de 2017.

L’increment del treball irregular ha tingut lloc de forma majoritària a través de persones que no tenen l’autorització de treballar, però també de les quals treballen sense contracte, mentre que el sector més afectat és el del servei domèstic (46,9%), en què el 94% de treballadors són dones estrangeres.

“El 42% de les persones que hem atès són persones del sector domèstic, i el 47% de les quals ho fan en situació irregular”, segons Bertran, que ha destacat les dones estrangeres com el més afectat per la irregularitat, la presència de la qual ha augmentat a causa de l’increment de persones procedenes de Llatinoamèrica; la majoria, dones.

CONSULTES SOBRE CRISIS I ESTRANGERIA

Bertran i Mora han explicat que els principals motius per que la població estrangera ha acudit a les seves 32 oficines a Catalunya tenen a veure amb la crisi i amb els tràmits d’estrangeria.

Concretament, han consistit en l’accés i manteniment de la regularitat, on s’han palpat dificultats per complir els requisits de renovació de treball o residència, i en la tramitació administrativa de les targetes comunitàries o l’accés a la nacionalitat.

Per països, el Marroc encapçala les llistes de persones amb autorització de residència (16,6%) i sense autorització (9,7%), per davant de Bolívia i Colòmbia en el primer cas, i per davant de Colòmbia i Hondures en el segon; i en ambdues llistes, el Marroc és l’únic país no llatinoamericà dels cinc principals.

POLÍTICA D’IMMIGRACIÓ “UTILITARISTA”

CC.OO. considera que per revertir aquesta situació és necessari que l’Estat canviï la seva política d’immigració “de concepció utilitarista”, d’utilitzar l’immigrant com un recurs, cap a una política que graviti sobre els drets de la ciutadania.

Per al sindicat, l’informe posa de manifest els efectes negatius de la legislació d’estrangeria, i reclama a la Delegació del Govern espanyol flexibilitzar els procediments d’accés i mantenir la regularitat administrativa mentre duri la crisi.

Ho demana especialment per a les treballadores estrangeres del sector domèstic, que es veuen abocades a treballar en una situació de precarietat, segons Bertran, que considera que la dignificació d’aquest sector passarà per la signatura del conveni 189 de l’OIT i també per la millora dels drets dels treballadors del règim general.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor