07.06.2017 - 19:27
|
Actualització: 07.06.2017 - 19:50
La directora de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, ha lamentat que s’hagi passat dels 419.000 espectadors (2,1% de quota) de pel·lícules rodades en català l’any 2010 a 126.000 espectadors (0,7%) el 2015. ‘Això em sembla gravíssim, i tot i que hem anat reiteradament a la Generalitat a demanar unes ajudes complementàries per rodar en català, les propostes que ens fan no acaben de ser suficients perquè els productors i directors que volen rodar en català puguin fer-ho’, ha indicat. Passola ha comparegut a la Comissió de Cultura del Parlament i ha lamentat de nou a la situació crítica que viu el cinema sobretot arran de l’IVA del 21%. Així mateix, ha indicat que la idea de doblar pel·lícules de les ‘majors’ no té gaire sentit perquè ‘no les anem a veure’. Per això, ha proposat que el milió d’euros destinat a doblatge i subtitulació de grans pel·lícules de les majors anés destinat a rodar en català almenys un parell de pel·lícules l’any.
La política de normalització lingüística destina, segons que ha explicat Passola, 2,3 milions d’euros en doblatge i subtitulacions en català. 1 milió, d’aquests 2,3, va per pel·lícules infantils, i l’Acadèmia no ho discuteix pas, però sí, en canvi, que es plantegen si realment és útil el doblatge de pel·lícules de les majors en català. Segons Passola, no compensa degut al nombre de públic que les va a veure i perquè es doblen a uns preus abusius. ‘La idea de doblar pel·lícules de les major no té gaire sentit perquè no les anem a veure’, ha insistit.
En aquest sentit, ha proposat que el milió d’euros destinat a doblatge i subtitulació de grans pel·lícules de les majors vagi destinat a rodar en català almenys un parell de pel·lícules l’any. Això serviria, ha afegit, per tenir films amb un estàndards europeus rodats en català. Ha lamentat la manca absoluta de suports per rodar en català. ‘Això ens desespera i ens col·loca en una situació d’inferioritat que no té cap altra manifestació cultural al nostre país, ja que amb el teatre o la literatura tothom pot triar en quina llengua’ ho consumeix. En canvi, ha afegit, en cinema català un no pot triar. ‘Quan Catalunya més necessita explicar-se, és quan menys suport es dona a la cultura’, ha dit.
Per una altra banda, ha carregat contra el pressupost de Cultura de la Generalitat que estigui entre el 0,7 i el 08%. De fet, el Departament de Cultura disposarà el 2017 de 261 milions d’euros, que suposen un increment del 9,3% sobre els comptes del 2015, prorrogats l’any passat. Aquest augment situa el pressupost de cultura en el 0,8% del total dels comptes de la Generalitat, és a dir, lluny de l’aspiració del sector per assolir el 2%.