El Nobel d’economia premia la recerca sobre el paper de les institucions en la prosperitat dels països

  • La Reial Acadèmia Sueca de les Ciències ha concedit el premi a Daron Acemoglu, Simon Johnson i James Robinson

VilaWeb
Il·lustració: Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach.
Redacció
14.10.2024 - 11:55
Actualització: 14.10.2024 - 12:14

La Reial Acadèmia Sueca de les Ciències ha concedit el premi Nobel d’economia a Daron Acemoglu, Simon Johnson i James Robinson, reconeguts per les seves aportacions a l’estudi de la influència de les institucions polítiques i econòmiques en la prosperitat dels països. Els guardonats han demostrat que les societats amb institucions inclusives tendeixen a afavorir el creixement econòmic i benestar, i, en canvi, aquelles amb institucions extractives resten atrapades en el subdesenvolupament.

La recerca dels tres economistes ha explorat l’impacte de la colonització en els països afectats. Amb el seu estudi, han mostrat que els països en què es van implantar institucions inclusives, que afavoreixen la participació de tota la societat en els processos econòmics i polítics, han aconseguit de prosperar. En canvi, les institucions extractives, dissenyades per explotar la població local i beneficiar una elit, han conduït a la pobresa i la desigualtat.

El president del Comitè del Premi Nobel d’Economia, Jakob Svensson, n’ha destacat: “Reduir les grans diferències de renda entre països és un dels desafiaments  més grans del nostre temps, i els guardonats han demostrat la importància de les institucions per a assolir aquest objectiu.”

El premi, dotat amb 11 milions de corones sueques, es repartirà a parts iguals entre tots tres.

Els guardonats

Daron Acemoglu, professor al Massachusetts Institute of Technology (MIT), ha centrat la seva carrera en l’estudi de les institucions polítiques i econòmiques i el seu paper en el desenvolupament econòmic. Simon Johnson, també professor a l’MIT, ha treballat en qüestions de creixement econòmic i estabilitat financera, i James Robinson, de la Universitat de Chicago, ha investigat com la política influïa en l’economia i com les institucions definien els resultats econòmics a llarg termini.

Aquest premi reconeix la recerca innovadora dels tres economistes, que ha ajudat a comprendre les causes de les diferències de prosperitat entre els països i com la instauració d’institucions inclusives pot transformar el futur econòmic de les societats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor