09.10.2024 - 12:12
|
Actualització: 09.10.2024 - 12:49
Els investigadors David Baker, Demis Hassabis i John M. Jumper han estat guardonats amb el premi Nobel de química “pel disseny computacional de proteïnes”, segons que ha anunciat la Reial Acadèmia de Ciències sueca, que lliura el guardó. El jurat ha valorat també la capacitat de predicció de l’estructura de les proteïnes mercès a aquest sistema de computació.
L’acadèmia ha valorat la “gesta gairebé impossible” de Baker: construir tipus completament nous de proteïnes. Hassabis i Jumper han desenvolupat un model d’intel·ligència artificial per a resoldre un problema de fa cinquanta anys: predir les estructures complexes de les proteïnes a partir de les seqüències d’aminoàcids.
Les descobertes
Les proteïnes contenen, generalment, vint aminoàcids diferents, que es poden descriure com els blocs de construcció de la vida. El 2003, Baker va aconseguir d’usar aquests blocs per dissenyar-ne una de nova: de llavors ençà, el seu grup d’investigació ha produït moltes proteïnes que es poden usar com a fàrmacs, vaccins, nanomaterials i petits sensors, segons l’acadèmia.
Quant a la descoberta de Hassabis i Jumper, la Reial Acadèmia de Ciències sueca explica que els aminoàcids de les proteïnes estan enllaçats en llargues cadenes que formen una estructura tridimensional. Del 1970 ençà, els investigadors han intentat de predir aquestes estructures, però era molt difícil. Fa quatre anys, Hassabis i Jumper van presentar AlphaFold2, el model d’intel·ligència artificial que ha predit pràcticament els 200 milions de proteïnes identificades pels investigadors.