El Nobel de química guardona el desenvolupament d’una tècnica per a unir molècules

  • Els premiats són els nord-americans Barry Sharpless –que ja va guanyar el Nobel de Química el 2001– i Carolyn Bertozzi i el danès Morten Meldal

VilaWeb

Redacció

05.10.2022 - 12:12
Actualització: 05.10.2022 - 12:35

L’Acadèmia Sueca ha atorgat el premi Nobel de química als desenvolupadors de la química del clic i la química bioortogonal, tècniques que permeten la unió de molècules de manera ràpida i efectiva, i dins organismes vius. Els premiats són els nord-americans Barry Sharpless –que ja va guanyar el Nobel de química el 2001– i Carolyn Bertozzi i el danès Morten Meldal.

Segons l’Acadèmia Sueca, aquestes dues tècniques faciliten processos difícils i són utilitzades globalment per a explorar cèl·lules i estudiar processos biològics. Per exemple, exposen en un comunicat que han millorat el funcionament de fàrmacs contra el càncer que ja es proven en assaigs clínics.

“El premi de química d’enguany tracta de no complicar gaire, sinó de treballar amb allò que és fàcil i senzill. Les molècules funcionals es poden construir fins i tot fent una ruta senzilla”, diu Johan Åqvist, president del Comitè Nobel de Química.

Tot plegat va començar vora l’any 2000, quan Barry Sharpless va parlar de la química del clic, una forma química senzilla i estable en què les reaccions es produeixen ràpidament i s’eviten els subproductes no desitjats. Poc després, tant Sharpless com Morten Meldal van presentar de manera independent l’un de l’altre allò que es considera la joia de la corona de la química del clic: la cicloaddició azida-alquí catalitzada amb coure. “És una reacció química elegant i eficient que ara s’utilitza molt. Entre molts altres usos, es fa servir en el desenvolupament de productes farmacèutics per a cartografiar l’ADN i crear materials que siguin més adequats per al seu ús”, diu l’Acadèmia en un comunicat.

Carolyn Bertozzi, per una altra banda, va aprofundir en el desenvolupament de la química del clic i va desenvolupar reaccions de clic que funcionen dins organismes vius. Ho va anomenar “reaccions bioortogonals”, que s’esdevenen sense interrompre la química normal de la cèl·lula.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor