04.09.2017 - 18:27
Cinc nobels de la pau han signat el manifest pel dret a decidir dels catalans
BARCELONA, 4 (EUROPA PRESS)
El premi Nobel de la Pau Ahmed Galai ha reivindicat aquest dilluns la celebració del referèndum de l’1 d’octubre ja que és “la millor oportunitat per defensar i preservar els principis democràtics i els valors de la pau” i ha demanat al Govern central que, lluny de prohibir-ho, dialogui i avali aquesta votació.
Ho ha dit en una declaració institucional juntament amb el president català, Carles Puigdemont, que ha realitzat des de la sala Torres Garcia del Palau de la Generalitat, on ha reclamat “una solució dialogada al conflicte existent entre Catalunya i l’Estat espanyol”.
Galai forma part de la Lliga Tunecina dels Drets Humans, una de les quatre entitats integrants del Quartet de Diàleg per la Pau a Tunísia, que el 2015 va rebre el Nobel per la seva contribució al procés democràtic del país africà.
El Nobel de la Pau ha llegit en francès la declaració, que conclou: “Les urnes mai haurien de ser considerades com un problema ni la causa d’un conflicte. L’1-O tampoc. Les urnes són la solució civilitzada i democràtica als conflictes i l’1-O no hauria de ser una excepció”.
Galai ha fet una crida al Govern central i les seves institucions i als seus homònims a Catalunya per “treballar conjuntament perquè la ciutadania de Catalunya pugui votar el seu futur polític i que es negociï de bona fe sobre la base del resultat” d’aquesta votació.
Ha posat d’exemple els referèndums d’independència celebrats a Quebec (Canadà) –en dues ocasions– i a Escòcia (Regne Unit), i ha llançat un advertiment: “Evitar que els catalans votin contradiu els principis que inspiren les societats democràtiques”.
“PROTEGIR” L’AUTODETERMINACIÓ
Galai ha assegurat que “l’exigència ferma de votar és el resultat d’una llarga sèrie de desavinences entre els governs de Catalunya i d’Espanya sobre el grau d’autonomia cultural, política i financera” de la comunitat catalana, i ha defensat que una gran majoria de catalans avalen aquest referèndum.
En unes paraules prèvies a la lectura de la declaració, Galai ha defensat que Catalunya és una nació i compleix els requisits per exercir el dret d’autodeterminació, i ha assegurat que entre les missions que hauria de tenir el Govern central està “protegir” aquest dret dels catalans.
El premi Nobel de la Pau de 2015 ha assegurat que el referèndum és la “millor ocasió” per trobar una via negociada al conflicte polític, i ha destacat l’amistat i l’hospitalitat que sempre li ha brindat el poble català.
El president català, Carles Puigdemont, ha destacat i agraït el gest de Galai, i ha reivindicat la “revolució democràtica” que es va viure a Tunísia el 2011 per acabar amb el règim dictatorial de Ben Ali, recordant que és l’únic país la ‘primavera àrab’ del qual ha derivat en una transició a la democràcia exempta de caos.
MENCHÚ, ESQUIVEL I TUTU
Un part de la declaració de Galai forma part del manifest ‘Let Catalans Vote’ a favor del dret a decidir que també van signar mesos enrere altres quatre premis Nobel de la Pau com la líder maia Rigoberta Menchú; el pacifisita argentí Adolfo Pérez Esquivel; l’arquebisbe sud-africà Desmond Tutu, i l’activista americana Jody Williams, a més del difunt premi Nobel de Literatura Dario Fo.
Aquest manifest cerca suports internacionals al referèndum i té altres destacats signataris com el polític irlandès Gerry Adams; el difunt sociòleg polonès Zygmunt Bauman; l’exfutbolista Éric Cantona; l’acadèmic Noam Chomsky; el cantautor Peter Gabriel; el cineasta Ken Loach; l’artista Yoko Ono, i l’historiador Paul Preston, entre d’altres.