El New York Times recorda a Espanya i a Alemanya que Puigdemont mai no ha utilitzat la força

  • El diari considera que cal un gest conciliador amb Catalunya per desactivar la confrontació

VilaWeb

Redacció

28.03.2018 - 09:28
Actualització: 28.03.2018 - 23:07

Al govern espanyol, se li comencen a acumular els editorials de grans mitjans de comunicació internacional que en critiquen l’estratègia repressiva contra l’independentisme. Primer va ser The Times, després Der Spiegel i ara el The New York Times. ‘Per molt que el govern espanyol intenti presentar el de Carles Puigdemont com un només cas criminal, la detenció a Alemanya ha impulsat la lluita amarga contra la independència de Catalunya cap a un àmbit molt més ampli i clarament polític’, escriu el diari en el seu editorial titulat ‘La disputa de Catalunya atrapa a Alemanya’.

Sobre l’euroordre del jutge Pablo Llarena, el diari explica que les acusacions de la justícia espanyola han de tenir un equivalent en el codi penal alemany. ‘La malversació el té, però la “rebel·lió” només és vagament similar a l'”alta traïció”. I és difícil d’aplicar contra un dirigent elegit democràticament i que mai no ha utilitzat la força’, continua.

The New York Times recorda que el delicte de rebel·lió pot comportar fins a trenta anys de presó. Per això, afirma que les acusacions contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i dotze dirigents independentistes més ‘difícilment és la manera de guanyar-se els cors i els caps dels catalans o el suport dels altres europeus.’

El diari considera que l’estat espanyol té el dret legítim de defensar la seva unitat i la constitució, i també la UE de no donar cap mena de suport als independentistes, però afegeix que és el moment de dir a Madrid ‘que tractant l’independentisme com a traïció li dóna una autoritat moral al moviment que no mereix. Cal un gest conciliador cap a Catalunya perquè ajudarà a desactivar una confrontació que ha anat massa lluny.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor