El nanosatèl·lit Menut emet les seves primeres imatges de la Terra

  • Servirà per a obtenir dades d'observació terrestre i monitorar els efectes de la crisi climàtica

VilaWeb
Redacció
10.02.2023 - 12:00
Actualització: 14.02.2023 - 23:08

El segon nanosatèl·lit de la Generalitat, batejat Menut i fabricat per Open Cosmos, ha transmès les seves primeres imatges d’observació de la Terra d’ençà que va ser llançat a l’espai, el passat 3 de gener. El departament d’Empresa i Treball diu en un comunicat que es tracta d’una imatge en escala de grisos d’uns pantans de Nova Orleans, als Estats Units, i una altra en color de núvols sobre Europa.

Les imatges mostren el bon funcionament en òrbita de la càmera del Menut, que es troba encara en la fase d'”engegada” amb l’objectiu de validar que funcionen tots els elements i sistemes.

La secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost, ha dit estar satisfeta amb la primera resposta del Menut: “Està superant amb nota totes les proves de posada a punt per entrar en servei i poder complir amb la seva missió”.

Tost ha destacat que el Govern està decidit a aprofundir en l’anomenada estratègia NewSpace de Catalunya, que ha d’impulsar l’ecosistema espacial català i ajudar a “situar-lo en la taula de joc internacional d’un sector que tindrà un creixement exponencial al món”.

A diferència d’Enxaneta, el primer nanosatèl·lit posat en òrbita per l’executiu català durant el mandat del conseller anterior, Jordi Puigneró, i que presta servei en l’àmbit de les telecomunicacions, el Menut servirà per obtenir dades d’observació terrestre i monitorar els efectes de la crisi climàtica.

Es tracta d’un superordinador d’una grandària similar a una caixa de sabates i de menys de 10 quilos de pes, que operarà l’empresa Open Cosmos i que s’encarregarà d’observar la Terra per ajudar a afrontar reptes locals i globals relacionats amb l’emergència climàtica, la crisi energètica i els recursos i desastres naturals.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor