El Museu Picasso es menja el món amb una mostra sobre la cuina del pintor i de Ferran Adrià

  • L’exposició es farceix amb dues-centes obres provinents de diferents equipaments culturals d’arreu del món

VilaWeb

Redacció

24.05.2018 - 17:00
Actualització: 24.05.2018 - 17:34

El Museu Picasso reviu l’univers culinari present en la vida de l’artista, que considerava l’acte d’alimentar-se com una metàfora per al creador. Ho fa amb ‘La cuina de Picasso’, una mostra monogràfica i multidisciplinar que acaba d’obrir al públic i que es podrà visitar fins al 30 de setembre. El director del museu, Emmanuel Guigon, defensa que relacionar cuina i Picasso no és gens incongruent perquè el fet gastronòmic és present en les dues-centes obres del pintor que formen l’exposició. ‘Sempre es pot parlar d’una altra manera de Picasso’, afegeix Guigon, que opta per completar ‘La cuina de Picasso’ amb una sala especial basada en la filosofia culinària de Ferran Adrià.

El xef del Bulli estableix un diàleg entre el procés creatiu d’una de les seves referències artístiques, Picasso, i la creació culinària contemporània. Adrià ha reflexionat sobre per què els artistes bohemis de les avantguardes, que omplien restaurants com el Quatre Gats de Barcelona o l’Au Lapin Agile del turó de Montmatre de París, no els interessava la cuina creativa. ‘Quinze anys fent-me aquesta pregunta i ara puc concloure que si a Picasso no li agradava la cuina creativa és perquè era un fenomen que no existia’, explica Ferran Adrià.

Amb obres que fan referència a restaurants, natures mortes que destaquen estris i ingredients i escrits poètics que es basen en l’imaginari culinari, la mostra entén la cuina com a metàfora de l’acte creatiu de l’artista. D’aquesta manera, l’exposició és com un poemari dividit en nou capítols. Comença amb dos quadres de final del segle XIX que representen l’espai de la cuina i acaba amb una obra de 1948 titulada ‘La cuina’ que és una gran metàfora del seu taller a París.

Per les parets del museu, hi pengen representacions de la cuina catalana, la penúria de la guerra i el racionament, els fruits de la mar, la cuina a l’aire lliure i fragments de poemes de Picasso que esmenten ingredients culinaris, les seves olors, els gustos i colors. En aquest sentit, el Museu Picasso ha anunciat que té la intenció de traduir i publicar tota l’obra poètica i teatral de l’artista, plena de referències gastronòmiques.

Tenint en compte que una exposició no es fa amb idees sinó amb obres mestres, en paraules del director, la mostra compta amb quadres com ara ‘Nen amb llagosta’ (1941) i una de les primeres escultures de l’art modern, ‘El vas d’absenta’ (1914). A més, es poden veure junts per primera vegada els dos olis de ‘El Buffet Catalan’ (1943), un restaurant de París regentat per un català i lloc habitual on menjava l’artista.

A més d’un conjunt de sensacions i experiències, la cuina es converteix en un espai nostàlgic i ple de records per a l’artista. Sobretot, després que Picasso se n’anés de Barcelona l’any 1934. I és que, tal com precisa Claustre Rafart, conservadora d’obra gràfica del Museu Picasso, l’etapa primerenca del desenvolupament artístic de Picasso és important per a explicar aquest lligam. ‘La cuina de Picasso neix al mateix temps que neix el Picasso artista i es manté tota la seva vida. En aquesta primera època, figura un mostrari que anirà repetint i incrementant al llarg de la seva vida.’

 

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu ací.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor