El Museu d’Art de Girona homenatja Miquel Blay amb ‘El camí de l’èxit’

  • Una exposició repassa l'obra de l'escultor garrotxí amb motiu del 150 aniversari del seu naixement

VilaWeb
Redacció
09.12.2016 - 02:00

El Museu d’Art de Girona ha inaugurat ‘Miquel Blay. El camí de l’èxit’, una exposició dedicada a l’artista d’Olot. En total són 43 obres, 31 d’elles escultures, on es repassa la vida professional de Blay. El centre ha fet coincidir la mostra amb el 150 aniversari del naixement de l’escultor garrotxí. La directora del centre, Carme Clusellas, diu que fer aquesta exposició era ‘gairebé una obligació’ pel museu, en tractar-se d’un dels artistes més rellevants a Catalunya i a la resta de l’Estat. La comissària de l’exposició, Mercè Doñate, destaca que la mostra permet ‘veure l’evolució de Blay’ des del final de la seva formació fins la consagració com artista. Aquesta mostra es fa en paral·lel amb una altra al Museu d’Olot i que repassa la primera etapa de la vida de Blay a la capital de La Garrotxa.

Fins l’abril de 2017 el Museu d’Art de Girona apropa l’obra d’un dels grans escultors catalans, Miquel Blay. Una mostra formada per 43 peces que recorren l’etapa de formació de l’artista amb la seva posterior consagració. De fet, la comissària de l’exposició, Mercè Doñate, explica que, durant el recorregut, es veu com milloren les habilitats de Blay fins arribar a l’obra que el porta a ser un artista respectat, ‘Els primers freds’.

La directora del museu, Carme Clusellas, qualifica Blay com un artista cèlebre i critica que no ha estat prou reivindicat a Catalunya. ‘Estem parlant d’un dels grans escultors catalans, i el fet d’haver encaixat en una època a mig camí entre els segles XIX i XX ha fet que no estigui entre els més reconeguts’, afegeix Clusellas. Per la directora és important mostrar l’obra perquè era gairebé una obligació aprofitant l’efemèride del 150 aniversari del naixement de Blay.

Aquesta mostra es complementa amb la que s’està exposant sobre Blay a Olot, la seva ciutat natal. Clusellas ha destacat que es complementen, ja que la mostra olotina repassa la joventut i els primers anys de formació de Miquel Blay, fins que la Diputació de Girona li va concedir la beca per formar-se a París i Roma. A més, el Museo del Prado de Madrid inaugurava el passat mes d’abril l’exposició ‘Solidez y Belleza’, una mostra que presentava les 19 obres de l’artista que es troben en el centre madrileny.

Tres àmbits diferents

El recorregut expositiu es divideix en tres àmbits diferenciats que mostren, de manera progressiva la fama i reconeixement assolits ja en vida per Miquel Blay i el seu creixement com a artista: ‘El pensionat de la Diputació a París i Roma’ (1888-1893), ‘L’indiscutible èxit de Els primers freds’ (1892) i ‘París. La consagració d’un artista’ (1894-1906).

En el primer posa en evidència la progressió -tant pel què fa a aspectes tècnics com als pròpiament artístics- que va seguir la seva obra en el decurs de les estades a París i a Roma, ciutats en les que va modelar el seu temperament artístic. Algunes de les obres exposades en aquest àmbit són encàrrecs que Blay havia de lliurar per justificar la seva beca.

El segon àmbit es dedica al procés creatiu de ‘Els Primers Freds’, una obra decisiva en la trajectòria de Blay, creada en els darrers mesos de la seva estada a Roma, quan acabava l’etapa de formació per iniciar una carrera brillant com a escultor. Precisament aquesta obra és la que porta Blay a ser un dels escultors més reconeguts, tot i que la fa sent becat i amb només 27 anys.

L’última etapa repassa la vida professional de Blay, on es dedicaria especialment a la creació de conjunts monumentals destinats a diverses ciutats espanyoles i iberoamericanes i a la pedagogia artística.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Més notícies

Fer-me'n subscriptor