10.10.2015 - 14:00
|
Actualització: 15.10.2015 - 10:17
‘Gallicanti. Del burg al monestir, los afanys de Pere Romaní’. Aquest és el títol del segon paquet didàctic que ofereix la seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona que pretén que l’alumnat del primer cicle de secundària i el professorat puguin experimentar i aprofundir d’una manera innovadora i activa en la història de la ciutat i, concretament, en els inicis de la Girona medieval. Per aconseguir-ho, el programa utilitza edificis singulars com el burg de Sant Pere i el monestir benedictí de Sant Pere Galligants on es realitzaran diferents tallers o itineraris que permetran tocar diverses disciplines com les ciències socials, ciències naturals, matemàtiques o tecnologia.
La singularitat d’aquesta programa és que els alumnes i els professors puguin treballar el patrimoni històric i cultural des de diverses perspectives i disciplines com les ciències socials, les matemàtiques, la cultura clàssica, la geografia, història, les ciències naturals, el llatí o la tecnologia. A més, els estudiants participants podran crear un conte a partir dels continguts apresos durant l’activitat i, al mateix temps, participaran en un concurs de contes escolars que es farà amb diferents centres de les comarques gironines.
L’objectiu de l’activitat és treballar la història de les ciutats medievals, prenent com a referent la capital gironina, i estudiant el burg de Sant Pere o el monestir benedictí de Sant Pere de Galligants. Les diverses activitats programades permeten que els estudiants puguin aprendre què és el treball de camp, desenvolupar-se en l’ús de les TIC, de l’autonomia personal, la presa de decisions i la posada en comú dels resultats obtinguts.
Aquest projecte és fruit del treball conjunt d’un equip multidisciplinari format per membres del Centre de Recursos Pedagògics del Gironès, del Museu d’Arqueologia de Girona (MAC- Girona) i del monestir de Sant Pere de Galligants sota el paraigua del Pla de Formació de Zona del Gironès. Està dirigit especialment als alumnes del primer cicle d’ESO però les activitats es poden contemplar també per a altres nivells.
Aquest és el segon cop que el Museu d’Arqueologia de Catalunya tira endavant un projecte similar, el primer paquet didàctic va ser ‘Gerunda Romana: La construcció d’una nova ciutat’ que es va presentar el setembre del 2013. Des del MAC-Girona assenyalen que es tracta d’una nova oportunitat per desenvolupar la creativitat i l’intel·lecte dels joves i, al mateix temps, és una forma de demostrar el paper important que juguen els equipaments culturals i patrimonials en l’actual societat globalitzada.
“Posar el patrimoni a disposició de la gent és un cercle virtuós que fa que tothom pugui sumar-s’hi”, ha explicat el director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat, Joan Pluma. En aquest sentit, el director del Museu d’Arqueologia de Catalunya – Girona, Ramon Buxó, ha explicat que el primer paquet didàctic sobre la Girona romana va rebre “un èxit important” que els ha fet tirar endavant aquest nou projecte. La presentació d’aquest programa es va fer ahir, divendres al vespre, al Monestir de Sant Pere de Galligants.