El Museu Blau acull una rèplica del dinosaure més gran i primer nedador en una exposició

  • El Museu Blau de Barcelona acull una rèplica del primer dinosaure nedador i el més gran d'entre els carnívors, el 'Spinosaurus', en l'exposició temporal 'Spinosaurus: el gegant perdut del cretaci' organitzada per la National Geographic Society de Washington (Estats Units) amb la col·laboració de la Universitat de Chicago.

VilaWeb
Redacció
12.07.2016 - 16:19

BARCELONA, 12 (EUROPA PRESS)

El Museu Blau de Barcelona acull una rèplica del primer dinosaure nedador i el més gran d’entre els carnívors, el ‘Spinosaurus’, en l’exposició temporal ‘Spinosaurus: el gegant perdut del cretaci’ organitzada per la National Geographic Society de Washington (Estats Units) amb la col·laboració de la Universitat de Chicago.

“Està considerat el més gran depredador que va viure en la terra, amb un crani allargat, mandíbules estretes i dents cònics” com els d’un cocodril –ja que s’alimentava d’animals aquàtics–, ha explicat en roda de premsa el conservador de paleontologia del museu, Vicent Vicedo, a més d’una destacada espina, de la qual obté el nom.

Amb una dimensió de 6,8 tones de pes i 15 metres de longitud –dos més que el cèlebre Tyranosaurus rex–, aquest exemplar té unes característiques molt particulars, com unes potes posteriors curtes per desplaçar-se a l’aigua.

Una rèplica d’esquelet de mesura real ocupa l’espai central de l’exposició i es presenta embolicada de models, fòssils originals i audiovisuals que recreen la fauna i l’ecosistema del nord d’Àfrica en el període Cretaci, fa 95 milions d’anys, quan la zona era un immens delta fluvial.

Gràcies a la tecnologia, l’exhibició posa al descobert la reconstrucció de l’esquelet, a més de la recreació d’un model a escala real instal·lada a la plaça del Fòrum davant de l’entrada del museu.

DESCOBRIMENT EL 1912

El recorregut comença amb la història del descobriment d’aquest dinosaure el 1912 a càrrec del paleontòleg alemany Ernst Stromer en el desert del Sàhara, unes restes conservades al Museu de l’Estat de Baviera que van desaparèixer en el bombardeig de la Segona Guerra Mundial.

“Va quedar destruït i una part del museu també”, ha explicat la vicepresidenta de l’àrea d’exposicions del National Geographic Museum de Washington, Kathryn Keane, que ha recordat que Stromer va voler treure totes les col·leccions del museu i el director es va negar pel perill que aquestes es trenquessin, de manera que van acabar destruïdes.

Més d’un segle després, els exploradors Nizar Ibrahim i Paul Sereno van portar a terme un redescobriment de l’esquelet molt més complet, uns resultats publicats en la revista ‘Science’ el 2014, que són l’origen d’aquesta exposició inaugurada a Washington.

Després de passar per Milà i Berlín, l’exhibició arriba a Barcelona, únic lloc d’Espanya on es podrà veure fins al 26 de març del 2017, i que a més alberga unes peces de la col·lecció privada de Joan Antoni Vela, un ciutadà de Barcelona, amb fòssils del ‘Spinosaurus’, donada al museu el 2012.

La donació d’aquestes peces va ser prèviament estudiada per l’especialista Cristiano del Sasso, fet que va permetre corroborar algunes característiques anatòmiques que s’havien estimat quan es va reconstruir l’esquelet.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor