18.09.2015 - 06:00
|
Actualització: 18.09.2015 - 14:58
Al Mundial de Rugbi, que comença avui a Londres amb el partit entre l’amfitriona Anglaterra i les Illes Fiji, no hi participa la selecció catalana, tot i que la Federació de Rugbi de Catalunya va ser una de les fundadores de la Federació Europea de Rugbi Amateur (FIRA) el 1934. I és que durant el primer terç del segle XX, l’afecció rugbística a casa nostra va ésser molt important. Però amb l’arribada de la dictadura, el règim franquista va combatre el teixit d’aquest esport i va obligar per decret la federació catalana a integrar-se a l’espanyola i perdre, així, el reconeixement internacional.
No hi ha cap equip català al Mundial, doncs, però sí que hi podem trobar jugadors d’origen català, en algunes de les seleccions participants.
Nord-catalans amb l’equip del gall
És el cas de França, amb dos nord-catalans a les seves files: el taloner ceretà Guilhem Guirado i el pilar perpinyanès Nicolas Mas. Cal recordar que l’aportació nord-catalana a l’equip francès s’ha reduït força arran de la baixada de la USAP de Perpinyà a la segona divisió, ara fa dos anys.
També és de Catalunya Nord un dels àrbitres d’aquest mundial, Mathieu Raynal. S’estrenarà a la màxima competició internacional de rugbi diumenge, en el matx entre Gal·les i l’Uruguai. Dels sis partits que arbitrarà de la primera fase, dos corresponen als vigents campions, els All Blacks neozelandesos, a més d’un esperat Anglaterra-Gal·les.
Jordi Murphy, un barceloní a la selecció irlandesa
Un dels jugadors seleccionats amb Irlanda és Jordi Murphy, que com indica el seu nom té algun lligam amb el nostre país. En efecte, Murphy va néixer el 22 d’abril de 1991 a Barcelona. Ell mateix ha explicat sovint que el fet de néixer just abans de Sant Jordi va ésser decisiu perquè els seus pares, dublinesos, li posessin Jordi de nom. A nou anys la família va deixar la capital catalana i es va traslladar a Irlanda, on va començar a jugar a rugbi. L’any passat va debutar amb la seva selecció al torneig de les Sis Nacions i, enguany, s’estrena al Mundial.
Llinatges catalans a l’hemisferi sud
A l’hemisferi sud, l’empremta catalana també és present en forma d’alguns llinatges portats per emigrants de casa nostra. A la selecció argentina trobem Horacio Agulla, Marcelo Bosch, Lucas Noguera… I a la de l’Uruguai hi ha jugadors amb cognoms com Alejo i Óscar Duran, Santiago Gibernau i Andrés Vilaseca. Sense deixar l’hemisferi sud, a la selecció sud-africana juga el veterà Bryan Habana, amb avantpassats catalans.