El moviment estudiantil surt al carrer per reclamar la rebaixa del 30% de les taxes universitàries i la reducció del preu dels màsters

  • La manifestació sortirà a les 18.30 hores de Plaça Universitat i recorrerà el centre de Barcelona

VilaWeb

Redacció

10.05.2017 - 22:00

El moviment estudiantil torna a sortir avui al carrer per reclamar la rebaixa del 30% de les taxes universitàries i l’equiparació de preus de màster i de grau. Els organitzadors, la Coordinadora d’Assemblees Interuniversitària (CAI) i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), iniciaran la manifestació a les 18.30 hores a la Plaça Universitat i recorreran el centre de Barcelona.

‘La pujada del 30% de les taxes limita l’accés a la universitat” explica Mariona Motjé, portaveu de la coordinadora de facultats de la UAB, qui comptabilitza que ‘són uns 12.000 estudiants que no poden entrar a aquesta universitat (UAB)’ des de l’aplicació del Pla Bolonya.

La rebaixa del 30% taxes va ser aprovada mitjançant una moció presentada al Parlament l’abril del 2016, tot i que al desembre el secretari d’Universitats, Arcadi Navarro, va anunciar la paralització de la mesura. El moviment estudiantil va fer vaga el 2 de març per aquest motiu i al·lega que torna a manifestar-se perquè la situació no ha canviat. ‘La darrera vaga Arcadi Navarro no va respondre i per això seguim aquí’, afirma Cèlia Apple portaveu del SEPC.

Durant el curs, el SEPC ha mantingut converses i s’ha arribat a reunir amb la Secretaria d’Universitats per plantejar les seves reivindicacions. Fonts del sindicat han explicat a Vilaweb que les converses amb l’administració s’han refredat després de la manifestació del 2 març i actualment es troben en punt mort.

MOBILITZACIÓ DESIGUAL ALS CAMPUS CATALANS

Les mobilitzacions van començar ahir al matí a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on 200 estudiants van bloquejar els accessos al campus de Bellaterra. Els estudiants van col·locar barricades fetes amb contenidors en algunes de les principals rotondes del recinte i també a la zona dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). El col·lectiu no només exigeix una rebaixa del 30% de les taxes universitàries i l’equiparació de preus de màster i de grau, sinó que també protesta per exigir diverses demandes locals com que es reobrin els serveis de copisteria a les facultats i que es mantingui la gratuïtat del servei d’autobusos intern del campus.

El Campus Diagonal de la Universitat de Barcelona faran vaga durant el matí d’avui les facultats d’Economia, Física, Biologia i Farmàcia. Fonts del moviment estudiantil no descarten que s’hi acabin sumant altres facultats. En les altres facultats catalanes es duran a terme actes que ‘trenquin amb la normalitat de les classes i visibilitzin les demandes del moviment estudiantil’, segons explica Judit Sans, militant del SEPC Poblenou a la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

UNA SETMANA CONVULSA

La mobilització d’avui arriba després d’una setmana convulsa, on els mossos han detingut i citat a declarar diversos militants del SEPC per la seva participació en la manifestació estudiantil del 2 de març.

El dilluns 8 de maig van ser detinguts tres militants del sindicat per la seva implicació en la mobilització del 2 de març. Les estudiants van ser posades en llibertat la mateixa tarda. El sindicat al·lega que es tracta de ‘detencions arbitràries’ i intencionades que busquen ‘atemorir i desarticular i desmobilitzar a aquelles que lluiten dia a dia per una educació pública i de qualitat’. Les autoritats vinculaven els detinguts amb aldarulls, crema de contenidors i desperfectes a una sucursal bancària de la Vial Laietana durant la manifestació del 2 de març. L’endemà, el 9 de maig, altres cinc persones van ser citades a declarar per la seva participació en la mateixa manifestació.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor