13.02.2017 - 22:00
|
Actualització: 14.02.2017 - 07:12
El cicle de debats del 4t Congrés d’Energia de Catalunya comença avui la primera de dues jornades de debats i col·loquis sobre la transició energètica a Catalunya. Organitzat per l’Institut Català d’Energia (ICAEN), el cicle pretén ser un espai de reflexió sobre el canvi de model energètic tant a Catalunya com a l’estat espanyol i a Europa. Té per objectiu posar en context i aportar tots els punts de vista sobre el pas de l’actual model energètic, fonamentat en l’ús ineficient de combustibles fòssils, cap a un altre de més sostenible i eficient, sustentat en l’ús d’energies d’origen renovable, segons els organitzadors.
El cicle vol facilitar la comprensió de l’àmbit energètic en el seu conjunt. Com explica Joaquim Corominas, president de l’Associació Congrés d’Energia de Catalunya, aquesta quarta edició del congrés defuig la tradicional fragmentació de disciplines com l’energia, el territori, el medi ambient, la qualitat de vida i l’economia local, i aposta per entendre-les de manera conjunta. ‘La fragmentació d’aquestes disciplines comporta visions, ineficàcies i confrontacions inútils i costoses per al conjunt del país i la seva ciutadania’, afirma Corominas.
La primera jornada començarà a les deu del matí i comptarà amb un seguit de xerrades sobre les conseqüències de mantenir els condicionants actuals sobre l’economia, l’ocupació, el medi ambient i les condicions de vida, i els canvis que demana la visió energètica per complir els plans d’energia a Catalunya i els requeriments de la Unió Europa. També es farà una aproximació a com dissenyar polítiques territorials, ambientals i socials que encaixin amb les ‘polítiques energètiques nacionals i locals’.
La jornada de demà tractarà sobre la possibilitat d’una Catalunya 100% renovable en cas de disposar de totes les competències en política energètica. També es debatrà sobre com aplicar polítiques energètiques que incorporin valors sostenibles i moderns al sistema energètic català i sobre les conseqüències que tindria el manteniment de l’actual model energètic sobre l’economia, el medi ambient i les condicions de vida.
Ahir mateix, en l’acte d’inauguració del cicle, el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va situar la mobilitat elèctrica, la rehabilitació energètica d’edificis i la potenciació de les energies renovables com els principals reptes de Catalunya en la transició energètica. ‘L’energia és un element estratègic per al país i partim d’una situació en què aquesta transició és imprescindible. Partim d’una elevada dependència del combustible fòssil, de problemes socials de pobresa energètica i d’un impacte mediambiental negatiu del model actual’, va apuntar el conseller.