06.05.2020 - 20:45
|
Actualització: 06.05.2020 - 21:17
TEMA DEL DIA
Principis. Pedro Sánchez ha aconseguit de mantenir l’estat d’alarma però ha trencat la majoria que li va donar suport a la investidura i ha enterrat la que va donar suport a la moció de censura contra Mariano Rajoy. Pel dirigent del PSOE això no és cap problema, perquè l’únic principi que té és mantenir-se al poder. Amb aquest objectiu ha demostrat que és capaç de pactar amb tothom, de Ciutadans a Bildu, si això li permet de sobreviure políticament. No tenir principis ajuda a pactar. El pacte amb Inés Arrimadas té la inspiració a Barcelona, on Ada Colau governa amb el suport del PSC i de Manuel Valls, una versió afrancesada de Ciutadans, igualment jacobina però amb més glamur. El pacte de Barcelona va servir per a evitar que l’independentisme governés la capital de Catalunya perquè el guanyador de les eleccions havia estat el cap de llista d’ERC, Ernest Maragall.
Si s’analitza només del punt de vista de l’eix social, el pacte de Barcelona no s’entén, perquè és un pacte que suma partits d’esquerres amb formacions de dretes. Però del punt de vista de l’eix nacional, s’entén perfectament, perquè allò que uneix totes les formacions de govern barcelonines és frenar l’independentisme. Així va justificar el seu vot Manuel Valls i ningú no l’ha desmentit. Encara més, la deriva espanyolista dels comuns des que comparteixen govern amb el PSOE dóna la raó al vot de Valls en la investidura de Colau. L’agressiva intervenció de Jaume Asens avui al congrés espanyol, en què ha qualificat el president de la Generalitat de ‘virus de la confrontació’, confirma aquest tomb espanyolista dels comuns. És una frase que podria subscriure qualsevol diputat de Ciutadans.
En el cas de l’estat d’alarma, la lògica de l’acord al congrés espanyol ha estat la mateixa. L’estat d’alarma no és cap mecanisme tècnic per a afrontar una pandèmia sinó un instrument polític per a recentralitzar Espanya, buidar de contingut els governs autonòmics i evitar que l’independentisme català gestioni millor la crisi. El desconfinament es pot fer sense mantenir l’estat d’alarma, tant del punt de vista sanitari com del punt de vista d’impuls de les mesures econòmiques contra la crisi, que es poden regular per decret. Però els partits nacionalistes espanyols prefereixen mantenir-lo i en això el PSOE i Ciutadans estan d’acord. El PP també, encara que no hi voti a favor, però prioritza el seu paper d’oposició, collat per l’ascens de Vox.
L’aplicació de l’estat d’alarma ha anat incomodant progressivament els partits independentistes fins a irritar ERC, que havia pres una determinació clara per un govern d’esquerres a Espanya. Sánchez no solament no ha corregit la dinàmica centralista sinó que ha desdenyat les demandes dels seus socis republicans. En lloc de negociar, com ha fet amb el PNB, ha anat a cercar els vots fàcils de Ciutadans, amb una Inés Arrimadas desesperada per tornar a posar-se sota els focus després del daltabaix de la seva formació. En l’òptica de l’eix social, és un pacte contradictori, però en la de l’eix nacional és coherent, perquè prioritza el manteniment de l’estat d’alarma com a instrument de recentralització d’Espanya.
Sánchez ha canviat la taula de diàleg pactada amb ERC per una tauleta de cafè amb Arrimadas. El pacte amb Ciutadans l’obligarà a fer una reunió telemàtica setmanal, que políticament no el desgastarà gens ni mica. En canvi, la taula de diàleg amb Catalunya li reclamava d’afrontar un problema polític sobre el qual no té cap proposta de solució. Ara caldrà veure si aquest acord amb Ciutadans és conjuntural o estructural. Sánchez té cada vegada una majoria més estreta i d’ací a quinze dies ha de renovar l’estat d’alarma. Si el pacte esdevé estructural, en teoria hauria de posar en perill la continuïtat de Podem al govern espanyol, tot i que a Barcelona la fórmula del suport extern de Valls funciona a ple rendiment. I en segon lloc, caldrà veure si el rebuig d’ERC és el començament d’un canvi d’estratègia del partit o només un ensurt al camí. La intervenció de Gabriel Rufian, tot i els retrets, no ha donat mostres de ruptura irreversible. Encara és aviat, però Sánchez és un polític expert en conjuntura i ha demostrat que té alternatives més barates per a conservar el poder que haver de negociar una amnistia i un referèndum d’autodeterminació.
MÉS QÜESTIONS
Puig i Armengol fan pinya per mirar de salvar la temporada turística. El sector del turisme és clau per a la recuperació econòmica del País Valencià i, sobretot, de les Illes. La crisi del coronavirus l’ha castigat especialment i, amb la nova temporada a tocar, la situació es pot agreujar. Per evitar-ho, el president del País Valencià, Ximo Puig, i la presidenta de les Illes, Francina Armengol, han demanat al govern espanyol i a la Unió Europea una estratègia conjunta per a reactivar amb seguretat la mobilitat europea i l’activitat turística, un sector greument afectat per la crisi sanitària causada per la Covid-19. Ho han acordat en una reunió per videoconferència per a analitzar la situació del sector turístic, un dels pilars clau de l’economia valenciana i de les Illes. Puig i Armengol han defensat que la Unió Europea activi un protocol de seguretat europeu per a minimitzar l’impacte de la pandèmia en el moviment de les persones i l’arribada de turistes estrangers.
El Banc d’Espanya fa arribar al BCE el frau de l’EMT de València. El Banc d’Espanya traslladarà al Banc Central Europeu el frau de quatre milions d’euros en l’Empresa Municipal de Transports (EMT) de València, perquè és l’òrgan que competències en matèria de supervisió d’entitats de crèdit ‘significatives’, com ara CaixaBank. Ho assenyala en un justificant de recepció remés a l’EMT de l’escrit del 16 de gener que l’empresa municipal va registrar per posar en coneixement del Banc d’Espanya el frau investigat pel jutjat d’instrucció número 18 de València. En el marc d’aquesta investigació, es considera que CaixaBank pot ser declarada responsable civil a conseqüència d’una presumpta actuació negligent en l’execució de determinades transferències bancàries. Amb aquesta frase, el Banc d’Espanya fa referència a les diferents transferències que va fer l’EMT mitjançant aquesta entitat a un banc xinès amb seu a Hong Kong. Les circumstàncies del frau seran analitzades pel Banc d’Espanya per si poguessin ser importants entre les competències i les funcions de supervisió que té aquesta entitat. A més, informa que traslladarà els fets denunciats al Banc Central Europeu, per tenir competències en matèria de supervisió i, si fos necessari, de sanció, d’entitats significatives com CaixaBank.
L’OCB insta Armengol a pactar amb la societat civil el pla de reconstrucció. L’Obra Cultural Balear, la primera entitat en la defensa de l’autogovern de les Illes Balears, considera imprescindible que, tant en l’anomenat diàleg social com en els espais per a la recuperació de la crisi originada pel coronavirus, hi participin les entitats de referència de la societat civil. Concretament, demana de fer aportacions a l’anomenat ‘Pla Autonòmic de reactivació social i econòmica de les Illes Balears’ que impulsa Francina Armengol, tant en el disseny com en el desplegament. L’entitat recorda que si, a partir del lideratge institucional, es vol aconseguir un pla de futur sorgit del diàleg, el consens, la construcció conjunta, la cooperació i la intel·ligència col·lectiva, cal que la societat civil i el sector cultural siguin escoltats i s’impliquin tant en l’elaboració del pla com en l’aplicació. L’OCB està convençuda que la sortida a la crisi serà més ràpida i beneficiosa per a tothom si s’actua, fermament, en favor de la creació i la producció cultural; en favor d’un reforçament del sector educatiu; en favor de la investigació, la recerca, l’intercanvi de coneixement i la innovació tecnològica; i en favor de la cohesió social i la sobirania fiscal.
Grífols cedeix a Andorra dues màquines per accelerar les proves del coronavirus. La multinacional farmacèutica Grífols cedirà a Andorra, gratuïtament, dues màquines per a fer proves de detecció de la Covid-19. En canvi d’això, l’empresa obtindrà informació sobre el resultat de la prova del doble cribratge a tota la població. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha explicat que són dues màquines que permeten de fer proves de detecció del virus similars a les PCR, fins a mil cada dia, amb els resultats en poca estona, cosa que servirà per a tenir més control de l’epidèmia. Quan s’hagi acabat el cribratge d’anticossos serà útil per a poder fer el seguiment de col·lectius vulnerables i del personal sanitari i sociosanitari. El titular de Salut ha destacat que no hi ha cap contraprestació econòmica per a Grífols fins que no s’hagi acabat la pandèmia i que el conveni de col·laboració inclourà l’intercanvi de coneixement científic, com es farà amb la comunitat internacional, amb dades que es tractaran anònimament.
LA XIFRA
50.000 màscares seran distribuïdes a partir de demà a Perpinyà, segons que ha anunciat el batlle Jean-Marc Pujol. La prioritat serà la gent gran però després cada família en rebrà dues a casa seva.
TAL DIA COM AVUI
El 6 de maig de 1889 es va inaugurar l’Exposició Universal de París. La Torre Eiffel va esdevenir un dels símbols de la mostra, tot i que de primer va aixecar rebuig ciutadà.