El MNAC i el Vall d’Hebron creen un projecte pioner per a tractar l’estrès posttraumàtic a través de l’art

  • L’objectiu és obtenir evidències científiques sobre el paper de la cultura en la salut

VilaWeb

ACN

11.02.2019 - 16:37
Actualització: 11.02.2019 - 21:05

El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i l’Hospital de la Vall d’Hebron han creat un projecte per tractar l’estrès posttraumàtic en dones d’origen cultural divers (immigrants o refugiades) i que pateixen situacions de vulnerabilitat social.

Aquest projecte és el primer pas dins d’un conveni general del centre hospitalari amb el MNAC amb l’objectiu de transformar l’equipament en un espai inclusiu per arribar a sectors més amplis de la societat. El projecte, que comença amb aquesta fase inicial i serà pioner, té l’objectiu futur d’ampliar el tractament en altres pacients amb autisme, dèficits d’atenció i hiperactivitat i nens i nenes amb el síndrome de l’alcoholisme fetal.

El projecte combinarà personal hospitalari amb tècnics del museu i estarà format per dos grups d’unes quinze dones. El primer, que serà el grup control, continuarà fent la teràpia a l’hospital i, el segon, serà el que començarà a fer la teràpia amb l’art. Comparant els resultats, l’hospital espera recollir evidències sobre el seu funcionament.

La consellera de Salut, Alba Vergès, ha celebrat que el projecte comenci amb dones d’origen divers que pateixen estrès posttraumàtic i ha mostrat el seu suport a projectes que uneixin salut i cultura. En aquesta línia, la consellera de Cultura, Laura Borràs, ha explicat que està ‘convençuda’ que l’art pot ajudar a moltes persones gràcies al seu poder integrador.

El cap de Servei Psiquiàtric de l’Hospital Vall d’Hebron, Josep Antoni-Quiroga, ha explicat que aquest projecte neix de la necessitat de millorar els tractaments actuals i de voler ‘trencar els murs de l’hospital’ per fer una teràpia d’una manera més inclusiva gràcies a l’aspecte de comunitat del MNAC. Amb la iniciativa, s’espera que els sentiments i emocions siguin més fàcils d’aflorar i que d’aquesta manera es pugui fer una millor narrativa del trauma.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor