El Miserachs mai vist

  • La Pedrera inaugura l’exposició ‘Miserachs. Epíleg imprevist’, l’antologia més gran que s’hagi fet mai sobre el fotògraf

VilaWeb

Redacció

15.03.2018 - 16:00
Actualització: 15.03.2018 - 22:55

Feia més de vint-i-cinc anys que no es dedicava una exposició a l’obra del fotògraf Xavier Miserachs, i ara la Pedrera, a Barcelona, li ret homenatge amb l’antologia més completa que s’hagi fet mai. Es diu ‘Miserachs. Epíleg imprevist‘, es podrà veure fins al 15 de juliol i aplega més d’un centenar de fotografies que abasten tota la carrera de l’artista. De fet, hi ha les imatges que va fer com a afeccionat, abans de professionalitzar-se; les mítiques sèries en blanc i negre sobre Barcelona; fotografies en color que va fer més tard; treballs per encàrrec…

Per això l’exposició aporta una visió de conjunt sobre la seva obra que no s’havia vist mai. Però alhora també permet de destacar les característiques singulars de la feina d’aquest fotògraf, que va ser un dels membres més importants d’una generació que va renovar completament la fotografia documental. Juntament amb Oriol Maspons, Ricard Terré i Ramon Masats, a final de la dècada del cinquanta, Miserachs va reprendre el fil d’una tradició fotogràfica estroncada amb el final de la guerra del 1936-39. El seu estil va comportar una ruptura tan gran en clau de modernitat que va aconseguir superar la censura franquista.

El tema estrella de la carrera de Miserachs va ser la ciutat de Barcelona, que va retratar desenes de vegades i durant molts anys. Generalment en blanc i negre, presenta una ciutat diversa i en constant evolució. A la dècada dels seixanta, Miserachs va agafar diversos encàrrecs publicitaris i editorials que el van obligar a treballar en color. És una part de la seva carrera poc coneguda i que es pot descobrir ara amb l’exposició. L’any 1968, va començar a treballar com a reporter per la revista Triunfo, una feina que el va portar a viatjar per tot Europa. D’aquest període, se’n destaquen diverses instantànies del Maig del 68 francès, de la Primavera de Praga i del Swinging London.

 

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Paris, maig de 1968
El Born, Barcelona, 1962
Leningrad, 1980
Via Laietana, Barcelona, 1962

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor