El ministre d’Afers Estrangers rus recorda a Borrell els presos polítics catalans en una tensa compareixença conjunta

  • Lavrov retreu a Borrell la doble moral de la UE, que es preocupa per Navalni mentre deixa que Espanya persegueixi els presos catalans, fins i tot després de les decisions dels tribunals alemany i belga

VilaWeb

Redacció / ACN

05.02.2021 - 13:01
Actualització: 05.02.2021 - 17:51

El ministre d’Afers Estrangers de Rússia, Sergei Lavrov, ha retret a la Unió Europea l’empresonament dels presos polítics catalans quan el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha exigit al seu govern l’alliberament de l’opositor Alexei Navalni. El ministre rus ha dit que Bèlgica i Alemanya van contradir els tribunals espanyols en el cas del Primer d’Octubre i que Espanya va defensar el seu sistema judicial”. “No qüestioneu les decisions del nostre sistema judicial”, ha dit Lavrov durant una compareixença de premsa conjunta amb Borrell, en què l’ha acusat d’aplicar “dobles estàndards”. A més, ha denunciat que Rússia va ser acusada “sense proves” d’ajudar en el referèndum del Primer d’Octubre.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Lavrov ha dit que Rússia no havia fet mai comentaris públics sobre “presumptes decisions judicials políticament motivades” a la UE per esquivar les crítiques en el cas Navalni. Lavrov ha qualificat les acusacions de “maleducades” i “arrogants”.

Al començament de la compareixença, l’Alt Representant de la UE, Josep Borrell, ha reclamat a Lavrov l’alliberament de l’opositor Alexei Navalni i l’obertura d’una investigació “imparcial” sobre el seu enverinament. Borrell ha dit que Brussel·les respectava “la sobirania russa”, però que “l’estat de dret, els drets humans, la societat civil i la llibertat política” eren “centrals” per a les seves relacions amb Moscou.

“Des del primer dia hem advertit a la UE que tenir una doble moral es paga molt car”, ha dit el president Carles Puigdemont en reacció a les paraules de Lavrov.

És la segona vegada que aquesta setmana un ministre critica l’estat espanyol per la situació dels presos polítics i els exiliats. Dimarts, el primer ministre de Bèlgica, el liberal Alexander De Croo, va comparar per primera vegada Espanya amb Hongria i Polònia en resposta al diputat de l’NVA Sander Loones, que l’havia interpel·lat al parlament sobre les resolucions judicials belgues que deneguen les euroordres de l’estat espanyol contra els exiliats. “El nostre govern creu en una aplicació forta de l’estat de dret a tots els estats membres, tant a Polònia, com a Hongria i a Espanya. Tots han de respectar els valors europeus fonamentals com a respecte de l’estat de dret”, va dir.

Hores més tard, la ministra espanyola d’Afers Estrangers, Arancha González Laya, ha replicat a Lavrov que “a Espanya no hi ha presos polítics, hi ha polítics presos” i ha demanat de no fer comparacions perquè “sempre són odioses”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor