05.02.2021 - 13:01
|
Actualització: 05.02.2021 - 17:51
El ministre d’Afers Estrangers de Rússia, Sergei Lavrov, ha retret a la Unió Europea l’empresonament dels presos polítics catalans quan el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha exigit al seu govern l’alliberament de l’opositor Alexei Navalni. El ministre rus ha dit que Bèlgica i Alemanya van contradir els tribunals espanyols en el cas del Primer d’Octubre i que “Espanya va defensar el seu sistema judicial”. “No qüestioneu les decisions del nostre sistema judicial”, ha dit Lavrov durant una compareixença de premsa conjunta amb Borrell, en què l’ha acusat d’aplicar “dobles estàndards”. A més, ha denunciat que Rússia va ser acusada “sense proves” d’ajudar en el referèndum del Primer d’Octubre.
Lavrov ha dit que Rússia no havia fet mai comentaris públics sobre “presumptes decisions judicials políticament motivades” a la UE per esquivar les crítiques en el cas Navalni. Lavrov ha qualificat les acusacions de “maleducades” i “arrogants”.
Al començament de la compareixença, l’Alt Representant de la UE, Josep Borrell, ha reclamat a Lavrov l’alliberament de l’opositor Alexei Navalni i l’obertura d’una investigació “imparcial” sobre el seu enverinament. Borrell ha dit que Brussel·les respectava “la sobirania russa”, però que “l’estat de dret, els drets humans, la societat civil i la llibertat política” eren “centrals” per a les seves relacions amb Moscou.
El ministre d'exteriors rus Sergei Lavrov ha citat fins i tot les sentències d'Alemanya i Bèlgica sobre el cas de l'1-O. pic.twitter.com/f4TFehqOYI
— Natàlia Segura (@nataliasegura_) February 5, 2021
“Des del primer dia hem advertit a la UE que tenir una doble moral es paga molt car”, ha dit el president Carles Puigdemont en reacció a les paraules de Lavrov.
Des del primer dia hem advertit la UE que tenir una doble moral es paga molt car. En la majoria de les nostres intervencions ens hi hem referit. Hem presentat preguntes a la CE sobre això… però han preferit protegir l'Estat espanyol abans que protegir els ciutadans europeus. https://t.co/30uohOdagd pic.twitter.com/oMw8Y1U0oR
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) February 5, 2021
És la segona vegada que aquesta setmana un ministre critica l’estat espanyol per la situació dels presos polítics i els exiliats. Dimarts, el primer ministre de Bèlgica, el liberal Alexander De Croo, va comparar per primera vegada Espanya amb Hongria i Polònia en resposta al diputat de l’NVA Sander Loones, que l’havia interpel·lat al parlament sobre les resolucions judicials belgues que deneguen les euroordres de l’estat espanyol contra els exiliats. “El nostre govern creu en una aplicació forta de l’estat de dret a tots els estats membres, tant a Polònia, com a Hongria i a Espanya. Tots han de respectar els valors europeus fonamentals com a respecte de l’estat de dret”, va dir.
Hores més tard, la ministra espanyola d’Afers Estrangers, Arancha González Laya, ha replicat a Lavrov que “a Espanya no hi ha presos polítics, hi ha polítics presos” i ha demanat de no fer comparacions perquè “sempre són odioses”.