03.11.2017 - 23:57
|
Actualització: 04.11.2017 - 15:20
El ministre de Justícia belga, Koen Geens, ha emès un comunicat en què explica el procediment que s’ha de seguir després de l’ordre de detenció europea que l’Audiència espanyola ha fet contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els quatre consellers que es troben a Bèlgica. Segons Geens, el procediment és ‘totalment judicial’ i el poder executiu no hi participa. Substitueix l’extradició, que no existeix entre els estats membres de la Unió Europea.
El president Carles Puigdemont ha assegurat, en un piulet, que ell i els quatre consellers que es troben a Bèlgica estan disposats a cooperar plenament amb la justícia belga, arran de l’ordre europea de detenció:
We zijn bereid tot volledige medewerking met Belgische justitie nav het Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd door Spanje
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) November 4, 2017
Una ordre de detenció europea es pot cursar si els fets jutjats són punibles amb un any de presó, com a mínim, a l’estat emissor. Durant el procediment, la persona és privada de llibertat després de rebre l’ordre i ha de comparèixer davant el jutge d’instrucció en un termini de 24 hores. Serà aquest jutge qui decidirà si manté l’individu detingut o no.
En determinades situacions es pot arribar a rebutjar l’ordre. La decisió sobre si s’executa o no l’ordre de detenció la pren l’Assemblea del Consell en un termini de quinze dies. Tant l’acusació com la persona interessada poden apel·lar la decisió a la Divisió d’Acusacions, que té quinze dies més per a prendre la decisió. Per tant, una decisió es pren, en principi, en segona instància en un termini de trenta dies. Tanmateix, encara és possible un recurs de cassació.
La decisió final s’ha de prendre en un termini de seixanta dies, prorrogat a noranta en circumstàncies excepcionals. Si finalment es decideix executar l’ordre, la persona es lliurarà en principi a les autoritats de l’estat emissor dins els deu dies següents a la decisió d’execució.