El ministre d’Afers Estrangers de Finlàndia defensa la tasca ‘excel·lent’ del cònsol destituït per pressions d’Espanya

  • Timo Soini respon per escrit les preguntes al respecte que li va fer un diputat

VilaWeb

Redacció

18.03.2018 - 16:47
Actualització: 18.03.2018 - 16:48

El ministre d’Afers Estrangers de Finlàndia, Timo Soini, ha fet costat de manera oficial a Albert Ginjaume, el cònsol honorari de Barcelona que va ser destituït a petició d’Espanya. Soini ha explicat en una nota de resposta al diputat Mikko Kärnä que el ministeri d’Afers Estrangers va dir en una ‘nota verbal’ que ja no considerava apropiat Ginjaume per a dur a terme les tasques de cònsol. Segons la Convenció de Viena sobre relacions consulars, els cònsols han de tenir l’autorització de l’estat que els acull, que poden retirar-la sense donar explicacions. Ginjaume va explicar a VilaWeb que van justificar la seva destitució per un dinar del cos consular amb Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona i batllessa de Sant Cugat del Vallès, que forma part de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).

El diputat Mikko Kärnä va presentar una sèrie de preguntes escrites al ministre sobre la destitució. En concret, Kärnä demanava si consideraven que el ministeri espanyol havia actuat correctament, quines mesures prendria el ministeri finlandès per a premiar la tasca de Ginjaume, què opinaven d’un correu amenaçador de l’ambaixador d’Espanya a Finlàndia a un diputat finès, si Finlàndia actuaria respecte al personal diplomàtic espanyol i si el govern de Finlàndia debatria ‘sobre la situació dels drets humans a Espanya i sobre quines mesures adopta per a restaurar els valors fonamentals de la Unió Europea en la política interior espanyola’.

Sobre aquesta darrera qüestió, el ministre finlandès Timo Soini diu que ‘Finlàndia treballa per a assegurar que tots els estats membres de la Unió Europea estan plenament compromesos amb els tractats fundacionals de la Unió Europea, inclosos aquells en matèria de llibertat, democràcia, respecte als drets humans i llibertats civils i la llei’.

La nota també destaca que Albert Ginjaume ha servit com a cònsol honorari ‘de manera excel·lent’ durant gairebé 19 anys. ‘Per aquests serveis va ser guardonat amb la medalla de Comandant de l’Ordre del Lleó de Finlàndia el 2013’, justifica. A la resposta, el ministre finlandès no diu res sobre el correu amenaçador ni tampoc sobre si Finlàndia actuarà respecte al cos diplomàtic espanyol.

L’1 de març, quan es va fer efectiva la destitució de Ginjaume, el ministeri d’Afers Estrangers finlandès ja va publicar una nota on definia com a ‘exemplar’ la seva tasca com a cònsol honorari.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor