03.05.2018 - 20:52
|
Actualització: 03.05.2018 - 23:22
El Ministeri d’Educació espanyol diu que ha recollit informació per presumptes casos ‘d’adoctrinament polític’, ‘assetjament a alumnes’ o suposada falta de neutralitat de professors en una quarantena de centres educatius de Catalunya arran del procés cap a la independència.
En aquests termes s’expressa el ministeri en tres requeriments enviats al Departament d’Ensenyament aquests últims mesos. El departament ha dit que no havia obert cap expedient a cap professor de cap escola catalana.
El ministeri també diu que ha rebut queixes de pares per haver fet, per exemple, ‘xerrades d’independentisme radical’, haver permès que alumnes anessin a manifestacions en horari lectiu o ‘aprofitar un acte infantil per protestar per l’empresonament dels Jordis’, entre més suposades queixes.
Segons el ministeri, en un altre cas una mare denuncia que una mestra va explicar als alumnes que ‘Espanya roba a Catalunya’ o que va ‘fabricar urnes de paper i va ensenyar a tots els nens a votar sí’. També diu que una professora va afirmar que ‘aquells que parlen castellà són uns mal educats’, o que una altra va parlar d’uns ‘policies dolents’ que ‘van pegar i disparar pilotes de goma contra la gent només perquè volien votar i no els ho deixaven fer’.
També denuncien ‘vagues polítiques’, presència d’estelades en un acte al pati, un acte d’una AMPA en què es parla de ‘nens castigats per haver parlat castellà a l’aula’, que en un centre ‘es rep els alumnes amb el cant de “Els Segadors”‘, o que una escola va portar una alumna ‘a una concentració de caràcter polític sense el seu consentiment’.
Diu el govern espanyol que alguns pares també es queixen del contingut dels deures que ‘obliguen’ a fer als seus fills, o que en un institut van obligar dos alumnes a ‘assistir a un minut de silenci’ amb motiu de l’empresonament dels ‘Jordis’. Segons els requeriments, alguns pares demanen l’anonimat per tal que els seus fills no siguin ‘assenyalats’.
El ministeri també afegeix que en diversos centres educatius s’exposen banderes estelades, cartells i pancartes de caràcter polític i que ‘es permet a l’alumnat menor d’edat de fer tasques i activitats relacionades amb la independència de Catalunya’.
Al requeriment del 5 d’octubre de 2017 l’executiu espanyol assegura que agents de la Guàrdia Civil i de la policia espanyola els han denunciat ‘casos d’assetjament escolar’ que tenien com a ‘víctimes’ els seus fills i filles menors d’edat i que suposadament havien tingut lloc en centres d’educació catalans.
Aquest requeriment parla de casos a les comarques de Ponent, on els professors d’un centre educatiu van demanar suposadament als alumnes que no anessin a l’escola el dia 3 d’octubre i van organitzar activitats amb preguntes com ara ‘quin és el teu país’; també parla d’un altre cas en què una professora va dir suposadament als alumnes que els policies eren ‘dolents’. A la demarcació de Barcelona, a més del cas de Sant Andreu de la Barca, es parla dels efectes d’un ‘escarn’ al quarter de la Guàrdia Civil de les Corts que suposadament va impedir als policies de ‘dur els seus fills a l’escola’.
També inclou casos de suposat adoctrinament a un centre on diuen que els nens foren obligats a fer un minut de silenci o hi hagué insults d’alguns alumnes a fills d’agents. Hi ha un altre suposat cas d’adoctrinament en què un professor va demanar als alumnes que aixequessin la mà si estaven d’acord amb el referèndum, o bé, en un altre centre, on es va explicar un conte en què –segons l’informe– es presenta un ‘final feliç’ que consisteix que ‘es mata el rei i els policies dolents’.
A la demarcació de Girona es parla del cas d’un fill d’agent a qui suposadament els alumnes van dir ‘fatxa’ i d’una altra filla a qui van insultar. En un altre centre, diu el report, es van projectar imatges de les càrregues de la Guàrdia Civil. També es parla de comunicats de les direccions d’alguns centres informant que necessitaven l’autorització dels pares perquè els seus fills es manifestessin davant l’ajuntament, i alguns altres que denunciaven la vulneració dels drets ciutadans.
En un altre requeriment amb data de 26 de setembre, el Ministeri d’Educació espanyol demana informació a Ensenyament per publicacions en diversos mitjans de comunicació sobre ‘manifestacions en horari lectiu escolar d’alumnes menors sense prèvia autorització dels pares ni comunicació prèvia al director, per part d’alumnes a partir de tercer d’ESO’. Entre aquestes manifestacions, n’hi ha davant d’ajuntaments, de la seu del TSJC o de comissaries de policia.