15.02.2018 - 15:59
|
Actualització: 15.02.2018 - 16:47
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, pretén utilitzar ara l’article 155 de la constitució espanyola per a liquidar la immersió lingüística a Catalunya. Per a fer-ho possibe, pretén obrir l’opció de decidir que l’espanyol sigui la llengua vehicular a l’escola. Així ho ha traslladat el president espanyol als representants de l’entitat unionista Societat Civil Catalana, amb qui s’ha reunit dues hores a La Moncloa. I ho ha fet en un context de màxima pressió per part de Ciutadans per a arraconar el català en l’administració pública a Catalunya.
L’endemà que el partit d’Albert Rivera demanés l’eliminació del català com a requisit per a accedir a la funció pública, el govern espanyol fa un pas més enllà i torna a atacar un dels pilars de la cohesió social a Catalunya: la immersió a l’escola en català. Ho ha dit Rajoy i ho ha confirmat el Ministeri d’Educació espanyol, que pensa a incloure una nova casella a la preinscripció escolar a Catalunya per a permetre escollir si es vol escolaritzar els alumnes en castellà. Va ser el sindicat Acció per a la Millora de l’Ensenyament Secundari (AMES) qui va impulsar una recollida de singnatures demanant-ho. Es tracta d’un sindicat molt pròxim a Ciutadans i que ha fet campanya aquests últims anys contra la immersió lingüística en català a l’escola, i ha atacat les editorials catalanes que fa anys que publiquen llibres de text en català.
L’executiu espanyol vol activar aquesta casella en la preinscripció escolar com una de les noves mesures que implantarà aquests mesos de febrer i març en aplicació del 155, pel qual fa gairebé quatre mesos que té intervingut l’autogovern. El número dos del ministeri d’Educació espanyol, Marcial Marín, ha afirmat que, durant els propers dies, estudiaran si aquesta opció els correspon ‘en aplicació del 155’. La decisió definitiva es comunicarà d’aquí a unes setmanes perquè el període de preinscripció escolar a Catalunya és, habitualment, a finals de març.
Intensifiquen l’ofensiva contre les editorials catalanes
Paral·lelament, el Ministeri espanyol també ha confirmat que s’ampliarà la investigació dels llibres de text a Catalunya per possible adoctrinament. Precisament va ser AMES qui va denunciar ‘adoctrinament ideològic partidista’ en un informe on analitzava, el maig passat, el contingut dels llibres de coneixement del medi de 7 editorials diferents. Després de la denúncia, Marín va anunciar que s’havia encarregat a Alta Inspecció, un informe detallat del contingut dels llibres de text a Catalunya, que ara es vol ampliar.
Primeres reaccions
Les reaccions davant aquest atac contra el català a l’escola no s’han fet esperar. Personalitats com el vice-president d’Òmnium, Marcel Mauri o el diputat d’ERC al congrés espanyol, Joan Tardà han manifestat la seva indignació via Twitter.
El que MAI han guanyat a les urnes, ho volen imposar per la força. El seu objectiu és la divisió social de Catalunya. La nostra força, seguir units per avançar com un sol poble. Defensarem sense descans el model d’èxit i garantia de cohesió que és la immersió. https://t.co/CbFzd0aQQl
— Marcel Mauri 🎗 (@marcelmauri) 15 de febrer de 2018
Si Govern espanyol aprofita el 155 per dinamitar la immersió lingüística es farà evident la seva mala fe i voluntat de continuar fent mal a Catalunya, així com la nostra irresponsabilitat de no haver fet encara Govern republicà tal com ens mandatà la ciutadania el 21D. Govern ja!
— Joan Tardà i Coma (@JoanTarda) 15 de febrer de 2018