El Metropolitan de Nova York ret un homenatge a Victòria dels Àngels

  • La soprano catalana va pujar per primera vegada a l'escenari d'aquest teatre el 17 de març de 1951

VilaWeb

ACN

16.03.2016 - 22:00
Actualització: 16.03.2016 - 22:33

El Metropolitan Opera House de Nova York (Met) celebra el 65è aniversari del debut de Victòria dels Àngels (Barcelona, 1923-2005) en aquest teatre. Concretament, la soprano hi va actuar per primera vegada el 17 de març de 1951, quan va interpretar ‘Faust’ de Charles Gounod. A petició de la fundació que porta el nom de la cantant, la direcció del Met commemorarà aquesta efemèride dedicant-li la funció de l’òpera de Giacomo Puccini ‘Madama Butterfly’, amb Kristine Opolais i Roberto Alagna, en la coneguda producció d’Anthony Minghella. El paper de Butterfly fou un dels més importants en la carrera de Victòria dels Àngels. Del 1951 al 1961 va cantar ininterrompudament al Metropolitan, on interpretà els papers principals d’òperes com ara ‘Manon’, ‘Martha’, ‘Die Meistersinger von Nürnberg’, ‘La Bohème’, ‘Madama Butterfly’, ‘Le nozze di Figaro’, ‘Otello’ i ‘Pelléas et Mélisande’. Va fer unes 150 funcions amb la companyia novaiorquesa per tots els Estats Units. A més de Nova York, també va actuar a ciutats com ara Detroit, Chicago, Boston, Dallas o Baltimore.

A partir del 1961, va centrar la carrera en teatres europeus. Tot i que va tornar a actuar als Estats Units –interpretà ‘Carmen’ a Newark (New Jersey) el 1978 i oferí nombrosos recitals en sales com el Carnegie Hall, l’Avery Fisher Hall i l’Alice Tully Hall –un dels quals memorable, amb James Levine al piano–, no va tornar al Met i, per tant, no va actuar a la nova seu del Lincoln Center.

Tal com explica en un comunicat la fundació, Victòria dels Àngels va ser una de les cantants més admirades pel públic i la crítica de Nova York. Arran del debut el 1951, The New York Herald Tribune va publicar: ‘Es pot determinar aquí allò que ja ha estat decidit pel públic europeu: que és una artista vocal fora del comú.’ Una estimació que durà fins al seu últim recital a la ciutat, l’any 1994 a l’Alice Tully Hall, amb Albert Guinovart al piano, en què The New York Times va titular: ‘Una soprano ambiciosa a setanta anys, sense excuses’.

L’homenatge d’avui a Victòria dels Àngels es completa amb la projecció del documentari ‘Brava, Victòria!’ de Maria Gorgues, a diversos conservatoris dels Estats Units, i amb un cicle d’enregistraments seus llegendaris que es retransmetran a la ràdio del Met durant la setmana de l’aniversari.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor