El mes de març d’enguany, el segon més càlid de la història d’ençà que se’n tenen registres

  • El mes passat hi va haver temperatures més altes que la mitjana al sud i al centre d'Europa, i per sota de la mitjana a la major part del nord del continent

VilaWeb

Redacció

07.04.2023 - 20:25
Actualització: 07.04.2023 - 20:38

Aquest mes de març ha estat el segon més calorós a escala mundial, segons les dades extretes del darrer butlletí mensual del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S). Les temperatures van ser més altes que la mitjana en una zona àmplia, que abasta el nord de l’Àfrica, el sud-oest de Rússia i la major part d’Àsia, on hi va haver uns quants rècords de temperatura.

El document detalla que el mes passat hi va haver temperatures més altes que la mitjana al sud i al centre d’Europa, i per sota de la mitjana a la major part del nord del continent. També hi va haver temperatures molt més altes al nord-est de l’Amèrica del Nord, l’Argentina i els països veïns, gran part d’Austràlia i la costa de l’Antàrtida, i, en canvi, va fer molt més fred a l’oest i centre de l’Amèrica del Nord.

El Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S), fet per mitjà del Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Mitjà Termini en representació de la Comissió Europea amb fons de la UE, publica cada mes butlletins sobre el clima que informen de les variacions registrades a la temperatura de l’aire en superfície, la cobertura de gel marí i les variables hidrològiques a escala mundial.

Tots els resultats són basats en anàlisis fetes per ordinador que fan servir milers de milions de mesuraments provinents de satèl·lits, vaixells, aeronaus i estacions meteorològiques de tot el món.

El butlletí també dóna dades sobre la situació del gel marí el mes passat i revela que l’extensió a l’Antàrtida va ser la segona més baixa per un mes de març al registre de dades per satèl·lit –un 28% per sota de la mitjana–, després del rècord d’extensió mínim del febrer. En contrast amb les concentracions de gel marí majoritàriament inferiors a la mitjana, en uns altres sectors de l’oceà Àrtic, les concentracions van ser de molt més que la mitjana, com ara a la mar de Groenlàndia.

“Després d’una extensió mínima rècord al febrer, el gel marí de l’Antàrtida va marcar la segona extensió més baixa per al mes de març dins el conjunt de dades satel·litàries d’aquests darrers quaranta-cinc anys, ci continua així la tendència a llarg termini de disminució del gel marí a les regions polars. La vigilància del clima és essencial per a comprendre aquests canvis ràpids i continus a tots dos pols”, destaca la directora adjunta del C3S, Samantha Burgess.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor