13.01.2020 - 17:28
|
Actualització: 16.01.2020 - 11:11
El Nord d’Irlanda reconeix d’ençà d’avui el matrimoni homosexual, gràcies a una reforma que obre la porta a la celebració de les primeres noces al mes de febrer i que és fruit indirecte del llarg estancament polític i la manca d’un executiu.
Davant l’estancament de les negociacions per a formar govern al Nord d’Irlanda, i amb les competències transferides a Londres, el parlament britànic va aprovar al juliol una sèrie de canvis que establien la data límit del 21 d’octubre per ampliar els drets socials si no hi havia un pacte polític.
Vençut el termini, va entrar en vigor una llei que ampliava els supòsits pels quals una dona pot interrompre l’embaràs – assumeix una reforma de 1967 ja en vigor per a Anglaterra, Escòcia i Gal·les i es van autoritzar les primeres noces gais, encara que en aquest cas la data fixada per a l’entrada en vigor dels canvis era el 13 de gener de 2020.
Així, des d’avui les parelles de persones de el mateix sexe poden començar a registrar al Nord d’Irlanda, on també es reconeixeran els drets dels que ja estan legalment casats en altres zones. A més, les parelles heterosexuals també podran subscriure unions civils, segons la radiotelevisió pública BBC.
Cal remarcar que el Parlament de Belfast ja va aprovar el matrimoni homosexual el 2015 a proposta del Sinn Féin, però el Partit Unionista Democràtic (DUP) van decidir de vetar la nova llei. El mateix any, la República d’Irlanda va aprovar la legalització del matrimoni homosexual en un referèndum amb el suport del 62% dels votants.