El Marroc allibera part dels presos polítics del Rif per intentar calmar les protestes

  • Nasser Zefzafivan, líder de les protestes continua empresonat amb una condemna de vint anys de presó

VilaWeb
Redacció
24.08.2018 - 14:19
Actualització: 24.08.2018 - 14:20

El Marroc ha alliberat 188 dels activistes empresonat per les protestes del Rif. El rei marroquí, Mohammed VI, els ha indultat per intentar calmar els ànims a la ciutat d’Al Hoceima, que els dos últims anys ha estat el focus del descontentament popular contra el monarca i la corrupció. Els alliberats feia gairebé un any que eren entre reixes. La repressió policíaca ha estat brutal i s’han detingut més de 800 persones.

L’indult, que s’ha fet coincidir amb l’Aid el Adha —la festa del sacrifici del xai—, no resol cap de les demandes del moviment Hirak Rif que promou les protestes. El seu màxim dirigent, Nasser Zefzafivan, fou condemnat ara fa tres mesos a vint anys de presó per alteració de l’ordre públic i amenaçar la unitat nacional.

Les protestes al Rif van començar el 2016 quan el pescador Muhcine Fikri va morir atropellat per un camió quan intentava recuperar la seva embarcació, confiscada per la policia. Fikri es va convertir en un símbol de la pèrdua de dignitat a causa del poder abusiu i la falta de justícia.

Les manifestacions van prendre força perquè gran part de la població del Rif viu en una situació de marginació i pobresa. La precarietat econòmica va sumar-se al caràcter de la població berber del Rif, una zona considerada de dissidència política. Les protestes van focalitzar-se contra el govern del Marroc i també contra el rei Mohammed VI.

En un discurs el juliol del 2017, el monarca va perdonar a una seixantena de membres del moviment de protesta i va culpar els funcionaris del Rif d’alimentar el descontentament. Segons el rei, no van posar en marxa projectes de desenvolupament previstos. De totes maneres, les protestes han continuat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor