El Maresme, la comarca que millor recicla i de les que més residus genera

  • La nova llei de residus apostarà pel porta a porta i els contenidors intel·ligents

VilaWeb

Redacció

13.10.2017 - 14:39

La nova llei de residus apostarà pel porta a porta i els contenidors intel·ligents

BARCELONA, 13 (EUROPA PRESS)

El Maresme és la comarca que millor recicla, amb una recollida selectiva neta del 33,30%, i de les que més residus genera, ha anunciat el director de l’agència de residus de Catalunya, Josep Maria Tost, en presentar dades de deixalles de l’àrea metropolitana de Barcelona, on s’han generat 2,27 milions de residus el 2016 –1,24 quilograms per habitant i dia–.

La comarca que genera menys residus és el Vallès Occidental i la que més el Garraf, que al seu torn té l’índex més baix de reciclatge, amb un 23’45%, enfront del 30,41% de la mitjana de Catalunya.

Al novembre, s’iniciarà un debat per a la nova llei de reducció de residus que s’inspira en els països centreeuropeus i aposta per un model individualitzat de la gestió, que inclou el porta a porta i els contenidors intel·ligents.

Tost veu necessari un “important canvi en la producció, el consum i les deixalles” per arribar a l’objectiu europeu de reciclar el 50% de residus el 2020 i el 70% el 2030, davant el 47% aconseguit el 2016.

FISCALITAT I TRANSPARÈNCIA DE TAXES

Catalunya recorrerà a la fiscalitat amb sancions als territoris que no arribin a aquestes xifres i apostarà pel pagament per generació, que ja s’ha implantat a Argentona, Miravet i Rasquera.

La taxa de reciclatge serà notablement més alta per a aquells que no reciclin i els preus de deposició i incineració augmentaran gradualment fins al 2020, ha explicat el director.

POLÍTICA LOCAL

Matadepera, Tagamanent i Aiguafreda són els municipis amb millor índex de recollida selectiva, amb una mitjana del 70%, tots ells basats en el sistema del porta a porta, “model que ens indica cap a on hem d’anar”, ha apuntat Tost.

Gairebé 180 ajuntaments ja han plantejat sistemes més eficients i conviden la resta a sumar-se per “fer una autoanàlisi local i un estudi comarcal” que permeti adaptar a cada localitat un model específic de reciclatge, basat en exemples europeus però adaptat a la realitat de cada municipi.

La Generalitat apel·la els alcaldes a instaurar un bon sistema decontenidors per illes i a apostar pels educadors ambientals a peu de carrer i en empreses i entitats, sobretot en els sectors industrials i turístics.

URGÈNCIA DELS RESIDUS ORGÀNICS

La fracció orgànica és la que més residus genera i la que menys es recicla, “és un assumpte pendent i veig amb preocupació les xifres d’incineració d’aquesta matèria”, ha afegit Tost.

Abans de finalització d’any s’engegarà una campanya per al reciclatge amb l’objectiu de conscienciar de la necessitat d’arribar a una economia circular, de residu zero i basada en la responsabilitat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor